Међу мигрантима има заражених ХИВ-ом

Срна
Међу мигрантима има заражених ХИВ-ом

Сарајево - Министар здравства Унско-санског кантона Нермина Ћемаловић оцијенила је алармантном здравствену ситуацију на подручју Кантона, наводећи да је у прихватним центрима велики број миграната заражених ХИВ-ом, хепатитисом, те обољелих од туберкулозе и сиде.

“Ријеч је углавном о младићима између 15 и 30 година. Међу многима од њих евидентиран је ХИВ, имамо обољеле од сиде, туберкулозе, хепатитиса Б и Ц, има и наркомана. Ситуација је алармантна и забрињавајућа”, рекла је Ћемаловићева за “Аваз”.

Она је нагласила да се у једној хали, у којој борави око 2.000 миграната, епидемиолошка ситуација не може контролисати, те оцијенила да би уколико се настави прилив миграната, ситуација могла измаћи контроли.

“Додатни проблем је и недостатак болничких капацитета. Уз појаву заразе, Инфективно одјељење није у могућности да прими већи број обољелих, као ни Одјељење пулмологије”, наглаила је она.

Предсједник Црвеног крижа Бихаћ Абдулах Будимлић рекао је да љекари свакодневно долазе у прихватне центре.

“Тамо су већ евидентирани обољели од туберкулозе, заражени шугом, један мигрант позитиван је на ХИВ. Он је побјегао из центра, трага се за њим”, каже Будимлић.

Кроз Бихаћ је од априла прошле године до данас, према подацима Комуникацијског тима града, прошло око 10.240 миграната.

На њих је од почетка кризе утрошено око два милиона КМ, а Црвени криж спремио је више од 1,36 милиона оброка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана