Мале странке лете из бирачких одбора

Дарко Момић
Мале странке лете из бирачких одбора

Бањалука - Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ (ПИК) позвао је политичке лидере у БиХ да усвоје измјене Изборног закона у складу са препорукама Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) и Група држава против корупције (ГРЕЦО).

 

 

 

ПИК је у коминикеу објављеном послије овонедјељне дводневне сједнице препоручио да се што прије усвоје те измјене како би се осигурало да се оне могу примијенити на локалне изборе 2020. године. У извјештају посматрачке мисије ОДИХР-а у вези са прошлогодишњим општим изборима у чијем посједу је “Глас Српске”, а на чију примјену позива ПИК, међу приоритетним препорукама су спровођење пресуда Европског суда за људска права које се односе на дискриминациона ограничења за кандидовање на изборима, као и свеобухватна ревизија изборног законодавства са циљем спречавања злоупотребе јавних средстава, а међу конкретним препорукама су и приједлог да чланове бирачких одбора делегирају само парламентарне странке.

Представници власти и опозиције у РС подржавају овај приједлог, док препорука ОДИХР-а да се преиспита пракса читања имена бирача на бирачким мјестима и забрани политичким субјектима да воде евиденцију о томе ко је гласао, код наших саговорника изазива недоумицу.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Срђан Мазалица каже да подржава приједлог да само парламентарне странке делегирају чланове бирачких одбора.

- Јавна тајна је да мале странке тргују мјестима у бирачким одборима која им припадну по постојећем Изборном закону и зато подржавамо да само парламентарне странке делегирају чланове бирачких одбора. Непарламентарне или новоосноване странке могу да имају своје посматраче и да преко њих учествују у контроли изборног процеса – рекао је Мазалица.

Он каже да му није јасно чиме су мотивисани у ОДИХР-у, па предлажу да се преиспита пракса читања имена бирача на бирачким мјестима.

- Не видим да се тиме на било који начин утиче или врши притисак на било којег бирача како да гласа - каже Мазалица.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић каже да је завршни извјештај ОДИХР-а потврдио оно што ПДП мјесецима тврди и што је јавност могла да види у току изборне кампање.

- Изборна кампања је обиловала неправилностима. Неопходно је испоштовати препоруке за измјену Изборног закона у смислу увођења скенера на гласачка мјеста, што је најмање што се мора урадити да би избори били регуларни и да би била испоштована воља грађана. Истинито и непристрасно извјештавање медија који се финансирају из џепова грађана, те измјене закона којима би се умањио број фиктивних политичких субјеката и онемогућила трговину током избора, предуслов су за законито формирање и функционисање институција и излазак из безнађа у које смо давно упали као друштво - каже Петровићева.

Када је ријеч о приједлогу да се не читају имена бирача, она каже да јој није јасно зашто то предлаже ОДИХР.

- Сматрам да би много сврсисходније било да се поново уведе спреј и тиме онемогући да неко гласа више пута - каже Петровићева.

Састанак ПДП-СНСД

Према сазнањима нашег листа, још није прецизиран тачан датум састанка страначких делегација ПДП-а и СНСД-а који би према недавним најавама предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића требало да буде одржан до краја овог мјесеца.

- Било је говора о томе да се састанак одржи наредне седмице, али још ништа није прецизирано - потврдили су за “Глас Српске” из ових странака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана