Крсмановић незаконито задужио општину

Радмила Ђевић
Крсмановић незаконито задужио општину

Фоча - Станица јавне безбједности Фоча поднијела је у петак Окружном тужилаштву у Требињу два извјештаја против бившег начелника општине Фоча Здравка Крсмановића због злоупотреба службене дужности или овлашћења, сазнаје "Глас Српске".

Крсмановићу се, како "Глас Српске" сазнаје, ставља на терет да је у својству начелника општине без сагласности Скупштине општине Фоча и Министарства финансија РС подигао кредит у износу од два милиона КМ и тиме злоупотријебио положај. У вријеме подизања кредита на снази је била одлука о привременом финансирању, јер буџет општине Фоча није био усвојен.

Извор близак истрази рекао је да се Крсмановић у другом извјештају терети да је у октобру прошле године, као начелник општине и предсједник Одбора за изградњу храма Светог Саве, са рачуна подигао 59.400 КМ и тим новцем исплатио обнову фасаде на згради Плави небодер који се налази одмах у близини храма.

- Као предсједник Одбора наприје је послао захтјев начелнику општине, односно себи, за одобравање новца, а потом новац усмјерио ка извођачу радова, фирми "Петковић" из Новог Горажда, да обнови и среди фасаду на небодеру - испричао је исти извор.

Иначе, тај одбор не признаје Митрополија дабробосанска у чијој је надлежности Фоча.

Крсмановић не сматра да је урадио било шта спорно.

- Тиме је настављена пракса да општина издваја средства за изградњу храма и да се храм и његова околина уређују - рекао је Крсмановић.

За кредит од два милиона тврди да је све легално и да је за то постојала сагласност ресорног министарства.

- За кредитно задужење од три милиона постојала је скупштинска одлука из 2010. године, само је кредит реализован у двије фазе. Прва је износила милион за подстицај пољопривреди, а друга, два милиона за изградњу Аква парка и кружног тока. За све је постојала сагласност - рекао је Крсмановић и додао да је сагласност Скупштине општине дата кроз усвојени буџет.

Истражитељи у Фочи имаће много посла око изградње Аква парка у вријеме Крсмановићевог мандата. Сазнајемо да је до сада утврђено 59 неправилности у овом пројекту.

Предизборно шминкање

Крсмановић је обновио фасаду на Плавом небодеру у вријеме предизборне кампање.

- Њему су раније станари те зграде путем заједнице етажних власника слали дописе с молбом да им општина помогне у обнови фасаде, али их је он два пута одбијао уз образложење да општина нема ништа с тим - испричао је наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана