Криминалци и Арапи препрека за економско држављанство

nezavisne.com
Криминалци и Арапи препрека за економско држављанство

Сарајево - Босна и Херцеговина не размишља да у скорије вријеме уведе, као неке земље, економско држављанство јер постоји бојазан да би то отворило простор за разне махинације.

Првенствено се мисли да би то искористили криминалци, који би лако дошли до држављанства и тако избјегли долазак пред лице правде, или због промјене структуре становништва - долазак становништва из арапског свијета.

Марио Караматић (ХНС), хрватски делегат у Дому народа БиХ, истиче да економско држављанство примјењују државе које су порезне оазе попут Малте, Португала или неких оточких држава.

"БиХ није посебно интересантна инвеститорима с обзиром на то да су у БиХ велика порезна давања и инвеститору се то не исплати, јер он мора од тисућу КМ плате држави дати неких 800, а ту су и разни намети", каже Караматић. Истиче да је разлог због којег Вијеће министара БиХ и Парламентарна скупштина БиХ нису ишли на то да се разматра могућност давања економског држављанства то што је БиХ интересантна само појединим криминалним структурама које би овдје дошле да перу новац, или појединим радикалним особама и терористима који су повезани с ИСИЛ-ом.

"Осим тога, не знам и тко би од озбиљних господарственика који имају новац да инвестирају у БиХ желио бх. држављанство уз оно које већ има", каже Караматић.

Мирсад Исаковић (СББ), посланик у Представничком дому и професор на Економском факултету у Зеници, каже да би одлука државе да уведе могућност економског држављанства допринијела већим улагањима у БиХ, посебно када је у питању економски туризам...

"Поготово ако имамо у виду да су неке земље из арапског свијета и Истока заинтересоване да финансирају и улажу, али на овакав начин не могу јер онда не газдују својом инвестицијом. Због свега тога је БиХ јако нестабилна за улагања, без обзира на туристичке потенцијале", каже Исаковић. Додаје да је један од одговора и тај да би се дио БиХ увијек бунио због увођења овог држављанства због страха да се значајно не промијени национална структура становништва.

"Претпостављам да би из арапског свијета било доста инвеститора, а то не иде у прилог конститутивним народима - Србима и Хрватима, јер постоји страх да се мијења национална структура", рекао је Исаковић, додавши да је вјероватно то један од најважнијих разлога због којих ово питање никад није дошло на дневни ред Вијећа министара БиХ, а ни Парламентарне скупштине БиХ.

Напоменуо је да је, без обзира на све те страхове, економски туризам у БиХ важан сегмент у који треба улагати, па и на тај начин да се уведе економско држављанство, као што је то урадила Црна Гора, која је прво руским држављанима продавала имовину у тој земљи.

"Сада ту имовину масовно купују Турци и узимају црногорско држављанство, јер је Црна Гора пред вратима ЕУ", каже Исаковић.

Иако су "Независне" у Министарству цивилних послова БиХ искључиво тражиле информацију о економском држављанству, из овог министарства су нас упорно убјеђивали да је то регулисано правилником који омогућава држављанство истакнутим привредницима, умјетницима, спортистима, што су остали наши саговорници негирали, поновивши да БиХ нема економско држављанство и да га неће ни имати у скорије вријеме.

Колико кошта економско држављанство

  • Малта                                               900.000 долара
  • Португал, Ирска                                675.000 долара
  • Летонија                                             96.000 долара
  • Бугарска                                        500.000 долара
  • Уједињени Арапски Емирати              273.000 долара
  • Карипско острво Антигва и Барбуда 400.000 долара
  • Доминиканска Република                100.000 долара
  • Гренада                                          200.000 долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана