Крим прогласио независност

анјуг
Крим прогласио независност

Симферопољ -- Врховни совјет Крима усвојио на ванредној седници резолуцију о независности и обратио се Русији за "пријем Републике Крим у састав Руске Федерације".

"Проглашава се Крим независном сувереном државом - Републиком Крим, у којој град Севастопољ има посебан статус", наведено је у првој тачки Резолуције која је, како се наводи, усвојена на основу референдума на ком су се бирачи изјаснили за присаједињење Рисји и иступање из састава Украјине.

Истиче се да Крим намјерава да гради односе са другим државама "на основу једнакости, мира, добросуседства и других општепризнатих принципа политичке, економске и културне сарадње међу земљама".

Скупштина се, такође, обратила УН и свим државама свијета да је признају. "Република Крим обраћа се УН и свим државама свијета са позивом да признају независну државу коју су формирали народи Крима", наводи се у документу.

Како је јавила недавно основана кримска агенција Криминформ, активности државних органа Украјине на територији Крима се обустављају, а одлуке и закони Врховне раде Украјине (скупштине), као и других украјинских државних органа, усвојене послије 21. фебруара ове године од данас не важе.

"Све јединице украјинске војске на Криму биће расформиране у оквиру нацинализације украјинске државне имовине", изјавио је данас предсједник кримске скупштине Владимир Константинов.

Истовремено, скупштина је државну имовину Украјине прогласила "државном имовином Републике Крим". Посланици су донијели одлуку да од 30. марта временска зона на територији полуострва буде иста као у Москви.

Предсједник кримске владе Сергеј Аксјонов рекао је данас да Крим не намјерава да буде издржаван и да у Русији неће "празних руку". "Убијеђен сам да ми можемо и сами да зарађујемо", рекао је он.

Испред уласка у згаду Градског вијећа Севастопоља одржава се митинг на коме учествује око стотину људи са руским заставама.

Како је раније данас изјавио предсједник Врховног савјета за организацију референдума Михаил Малишев према коначним резултатима референдума о статусу Крима за припајање Крима Русији је гласало 96,77 одсто становника полуострва. На референдуму је гласало 83,1 одсто бирача.

Међутим, свијет не признаје резултате референдума на Криму јер сматра да су кримске власти под патронатом Москве организовале изјашњавање грађана, са унапред припремљеним планом да се та аутономна покрајина Украјине припоји Русији. Западне силе сматрају стога да је Русија прекршила међународно право и најављују оштре санкције.

Москва с друге стране негира наводе западних сила и одговара да је народ на Криму сам одлучивао и да ће Русија испоштовати њихову вољу. А када је ријеч о санкцијама, званична Москва је одавно најавила да ће и она увести санкције ЕУ и САД.

Сутра обраћање Путина на сједници оба дома парламента

Руски предсједник Владимир Путин обратиће се сутра посланицима на заједничкој сједници оба дома руског парламента у вези са Кримом, рекао је представник Кремља у Доњем дому.
Гари Минк, представник Кремља у државној Думи, рекао је новинарима да ће предсједник Русије одржати говор на заједничкој сједници Думе и Савјета Федерације, односно Горњег дома, након референдума на коме је Крим подржао присаједињење Русији.

Замјеник предсједника Думе Иван Мељников рекао је да ће Доњи дом парламента сутра објавити саопштење у коме ће подржати резултате референдума на Криму, пренијела је агенција Интерфакс.

Укупно 96,8 одсто бирача на Криму подржало је присаједињење региона Русији, коначни су резултати референдума које је саопштио шеф Изборне комисије Крима Михаил Малишев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана