Констанин Добриловић, лидер аустријске Хришћанске-слободарске платформе: Снажна европска десница важна и за Српску

Дарко Момић
Констанин Добриловић, лидер аустријске Хришћанске-слободарске платформе: Снажна европска десница важна и за Српску

Поносан сам на Орден Његоша трећег реда којим ме је одликовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а који ми је уручио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, каже у ексклузивном интервјуу за “Глас Српске” Константин Добриловић, лидер аустријске Хришћанско-слободарске платформе (ЦФП) и један од најближих сарадника предсједника Слободарске партије Аустрије (ФПО) и вицепремијера ове земље Хајнца-Кристијана Штрахеа.

Он истиче да ће орден са поносом носити на Бечком балу у Москви 25. маја ове године, додајући да се нада да ће му част које му је додјелом ордена указало руководство Републике Српске помоћи да направи добар резултат у трци за посланичко мјесто у Европском парламенту.

ГЛАС: Шта за Вас лично значи орден, а шта за Хришћанско-слободарску платформу на чијем сте челу?

ДОБРИЛОВИЋ: И мени лично, а истовремено и ЦФП-у ово је порука да оно што радимо на развоју добрих односа између Аустрије и Републике Српске, као и аустријског и српског народа радимо како треба, чим тај посао заслужује орден.

ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих избора за Европски парламент на којима сте кандидат ФПО-а?

ДОБРИЛОВИЋ: Очекујем и вјерујем у то да ће Слободарска партија Аустрије направити још бољи резултат и да ће умјесто садашња четири у новом сазиву Европског парламента имати више посланика.

ГЛАС: Да ли европска десница може да однесе побједу и преузме контролу у институцијама Европске уније?

ДОБРИЛОВИЋ: Очекујем да ће и наши партнери из других европских земаља, међу којима су италијанска Лига, француски Национални фронт и Алтернатива за Њемачку остварити добар резултат и бити значајна и незаобилазна снага у Европском парламенту. Очекујем и да ће мађарски премијер Виктор Орбан и његова странка направити добар резултат и да ће у будућности наступати као дио блока европске демократске деснице.

ГЛАС: Шта би побједа тих снага значила за Републику Српску?

ДОБРИЛОВИЋ: То може само да оснажи и овако добре односе које Слободарска партија има са Републиком Српском и Милорадом Додиком, а тиме и позицију Републике Српске.

ГЛАС: Који су основни програмски циљеви Хришћанско-слободарске платформе?

ДОБРИЛОВИЋ: У основи нашег програма је борба за то да Европа чврсто остане на темељима хришћанске традиције и културе, поготово у ово вријеме у којем свједочимо да ислам све агресивније надире у Европу.

 

Војна неутралност

ГЛАС: Шта поручујете бирачима, прије свега онима српског поријекла, пред изборе за Европски парламент?

ДОБРИЛОВИЋ: Поручујем им да дају своје повјерење Слободарској партији која ће наставити да се противи нападима на Републику Српску, поштујући при томе интегритет БиХ и Дејтонски мировни споразум. За људе из РС значајно је и то што је Аустрија показала да земља може да буде стабилна и безбједна, чак и ако остане вјерна војној неутралности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана