Којић: У Хагу не станује правда него НАТО пакт, Караџић је херој

Срна
Којић: У Хагу не станује правда него НАТО пакт, Караџић је херој

Хаг - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је Срни да је Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу политички инструисан, што је видљиво из казне доживотног затвора за првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

"Механизам је отишао и корак даље, јер нису прихватили првостепену казну затвора од 40 година, него су је преиначили у доживотну, што је катастрофа. Овдје не станује правда, него НАТО пакт и политика међународне заједнице", рекао је Којић.

Он је изразио разочарење због пресуде Караџићу.

"Апсолутно сам разочаран, ако се у обзир узме чињеница, коју је изнијело жалбено вијеће и односи се на Сарајево по којој је Караџић издавао наредбе да се не гранатирају цивили, а то се не узме у обзир и каже да је то рађено из политичких разлога. Они овај доказ не вреднују него га стављају у политички аспект, а вреднују инсинуације да је Караџић можда морао да зна све", додао је Којић.

Он је навео да је све, осим казне Караџићу, преписано из првостепене пресуде.

"Као народ морамо да знамо да је Караџић први предсједник Републике Српске и значајна историјска личност и оваква пресуда га не може другачије оквалификовати. Морамо га сматрати за нашег хероја, као и све политичаре тог времена, официре, припаднике војске и полиције", истакао је Којић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана