Караџићева одбрана поднијела најаву жалбе

Срна
Караџићева одбрана поднијела најаву жалбе

Београд - Одбрана бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића поднијела је Хашком трибуналу најаву жалбе на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора, након чега очекује да јој се да рок за подношење главне жалбе којом ће се тражити ослобађање, рекао је Срни члан тима одбране београдски адвокат Горан Петронијевић.

"Поднесена је најава жалбе. То је прва фаза жалбеног поступка у којем одбрана најављује суду на које тачке пресуде и по којим основама ће се жалити", рекао је Петронијевић.


Он је оцијенио да је то важна фаза поступка након пресуде, у којој одбрана треба да сумира све оне ствари на којима ће инсистирати у главној жалби.

"Жалба још није поднесена, јер одбрани још није одређен рок за жалбу", истакао је Петронијевић, подсјетивши да је законски рок за главну жалбу најмање 75 дана.

Петронијевић је навео да судско вијеће сада треба да одреди рок од данашњег дана за подношење главне жалбе.

Он је додао да је законски рок за подношење главне жалбе 75 дана, али да је то јако кратко, имајући у виду сложеност предмета, па ће одбрана тражити много више времена.

Петронијећ каже да одбрана очекује да ће јој суд дати дати много времена да може да напише жалбу на пресуду која има више од 2.600 страна.

"Жалићемо се на све осуђујуће тачке. Зато нам и треба тако много времена. Тражићемо ослобађајући пресуду, то је циљ, у крајњем случају укидање пресуде", рекао је Петронијевић.

Он је подсјетио да је рок од 30 дана за најаву жалбе због изузетне сложености овог предмета и огромне пресуде на скоро 2.600 страна, био продужен од 22. марта до 22. јула.

Како је јавио АФП, Караџић је у свом поднеску оптужио судије да су га "изложили политичком суђењу.

"Караџић је био изложен политичком суђењу које је направљено да би се потврдила демонизација њега и српског народа у БиХ", навео је у саопштењу Караџићев адвокат Питер Робинсон.

Хашки трибунал је 24. марта осудио Караџића на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и ратне злочине у седам општина БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана