Када ће затвор у Источној Илиџи примити прве затворенике?

РТРС
Када ће затвор у Источној Илиџи примити прве затворенике?
Када ће затвор у Источној Илиџи примити прве затворенике?

Одавно изграђени затвор БиХ у Источној Илиџи још чека прве станаре. И притом, због врзиног кола око техничког пријема, производи губитке од чак 530.000 марака на мјесечном нивоу.

Од октобра то би могло бити и 900.000 КМ. Стога је Савјет министара и затражио да се хитно морају завршити преговори у вези са цијеном техничког пријема.

Значајан и скуп пројекат, у који је уложено око 40 милиона евра, и данас је празан. Осам мјесеци чекања на технички пријем објеката затвора, признају у ресорном бх. министарству, недопустиво је - шаље се и те како лоша слику и грађанима и донаторима и кредиторима. Која притом и невјероватно кошта.

“Ми мјесечно губимо око 530.000 КМ, грубо процијењених због тога што није технички пријем завршен. Морам рећи бх. јавности да ћемо већ од десетог мјесеца, ако затвор не буде у функцији, тај износ повећати на 900.000 КМ на мјесечном нивоу”, рекао је Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Подсјећамо, спор је испао због тога што је општина Источна Илиџа повећала цијену техничког пријема на енормних 526.000 марака, а оспораван је и избор Унис института за обављање овог посла. Из општине ових дана поручују да су имали право у избору фирме, али да цијена више није у њиховој надлежности.

“Сви даљи поступци, као и цијена техничког пријема више нису у надлежности општине, већ искључиво уговорног односа изабране фирме и инвеститора. Наравно да очекујемо брзи завршетак овог посла и ако све буде ишло у складу с планираном динамиком, затвор би требало да добије употребну дозволу до краја августа”, наводи начелник Источне Илиџе Маринко Бошковић.

Преговори између Јединице за имплементацију пројекта и Унис института о цијени посла трају. За разговор пред камерама и нису баш расположени.

“Суд је донио одлуку да са фирмом коју је одабрала општина, договори Јединица око висине накнаде; висина накнаде је с првобитних 526.000 сада дошла на 300.000 марака. Мора се наћи модел да се технички пријем плати, ми средства имамо”, наводи Грубеша.

Посљедње информације говоре да је у току вјештачење комплетног посла техничког пријема у смислу цијене и времена потребног за овај посао, које проводи независна ревизорска кућа из Приједора чијих је десетак инжењера различите струке и боравило у објектима како би направили процјену.

Хоће ли овог љета коначно профункционисати бх. затвор питање је на које би тешко одговорили и непоправљиви оптимисти. Јер, подсјетимо, камен-темељац за ово неимарско дјело постављен је још 2006. године.

17/07/2018 ђ  18:42 ⇒ 20:02 ђ Аутор: РТРС

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана