Још 8,4 милиона евра за пројекте у Републици Српској

Танјуг
Још 8,4 милиона евра за пројекте у Републици Српској

Београд - Предсједник Александар Вучић рекао је да ће Србија уложити 8 милиона 405 хиљада евра у пројекте у општинама у Републици Српској и БиХ.

“Та средства ће бити на располагању као што смо чинили и у ранијем периоду. Кад то будемо платили, биће то укупно око 32 милиона евра бесповратних средстава”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка са Милорадом Додиком.

Он је рекао да су се о томе договорили и са премијерком Аном Брнабић и да ће Србија у току ове године жели да помогне свакој општини у Републици Српској, али и у Федерацији, уколико добије захтјеве, па и у општинама које нису већински српске.

Ријеч је о пројектима реконструкције домова здравља и школа, домова за старија лица, изградње вртића, мокрих чворова, омладинских кампова, реконструкција школа, дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју, амбуланти, спортских дворана.

Пројекти су предвиђени за Дубицу, Нови град, Градишку, Прњавор, Бањалуку, Кнежево, Шипово, Теслић, Добој, Брод, Шамац, Пелагић, Бјељину, Зворник, Братунац, Власеница, Шековићи, Рогатица, источно Сарајево, Пале...

Предвиђена је и изградња пословних и производних хала у неразвијеним општинама Републике Српске.

Вучић је рекао да је са Додиком говорио и о другим важним питањима и да су се сагласили да су мир и стабилност од кључног значаја за економски напредак и развој.

Вучић: Око Видовдана радови на аутопуту Београд-Бањалука-Сарајево

У другој половини јуна, око Видовдана, почеће радови на аутопуту Београд - Бијељина - Сарајево, од Кузмина до Сремске Раче, најавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

“Конкретни радови на аутопуту Београд-Бијељина-Сарајево, на секцији Кузмин - Сремска Рача, највероватње од моста преко Саве, почињу у другој половини јуна, око Видовдана. Тада крећемо у извођење радова на аутопуту Београд - Бијељина - Бањалука и Београд - Бијељина - Сарајево”, рекао је Вучић након састанка са предсједавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао и о програму подстицања инвестиција.

Подвукао је да је Србија већ уплатита 500.000 евра као помоћ за старт-апове, као и да би требало да издвоји још толико.

“Надам се да ћу ускоро моћи да одем у Бањалуку да разговарам са малим приврендицима, са свима који почињу посао. Да покажемо и укажемо колико Србија жеил да помогне”, подвукао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да постоји потенцијал у опремању гринфилд и браунфилд локација за привлачење страних инвеститора у РС и да ће Србија и у томе помоћи.

Такође, напоменуо је да је Србиај спремна да додатно, кроз субвенције, подстакне сточарство, воћарство и повртарство у РС, а да од Владе РС зависи на који начин ће то бити учињено.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао о свим важним питањма, која су значајна за Србију и БиХ.

Председник је подсетио да се чека формирање Савјета министара у БиХ, а да Србија жели да се то деси што прије, као и да жели најбоље односе са БиХ.

Додик: Најконкретнија помоћ Српској до сада

Предсједавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, изразио је захвалност и задовољство жељом, хтијењем и намјером Србије и предсједника Александра Вучића да непрестано помаже грађанима и општинама Републике Српске.

Додик је на заједничкој конференцији са предсједником Србије, оцијенио да је данашњи договор о помоћи грађанима РС, пројектима које ће финансирати Србија у 62 општине Републике Српске, најконкретнији до сада.

Реализација овог договора и пројеката значиће да ће Србија бити присутна у свим општинама широм Републике Србије, а у питању је озбилајн новац, рекао је Додик.

Казао је да охрабрује чињеница да Србија на овај начин помаже Републици Српској и када знамо да, како је рекао, има много тога што у Србији треба да се уради.

Додик је рекао да је са председником Вучићем разговарао и о питању односа БиХ и Србије, посебно питању границе, које, како је рекао, остаје неријешено због става бошњачке стране која има неке своје, другачије приступе том питању.

Што се њега тиче, казао је, прихватљива му је варијанта која је првобитно предложена.

“Србија и Српска показују сарадњу која је усмјерене да стабилизацује читав простор. Србија је нама најважнија за стабилност цијелог региона, а отворена питања која постоје се решавају”, рекао је Додик и додао да је то што чини Србија за Српску добар примјер за сваког, посебно Срба у БиХ.

Предсједника Вучића је, каже Додик, обавијестио и о формирању власти на нивоу државе БиХ у чему су српска и хрватска страна показале спремност, али да с бошњачке стране постоји очигледна опструкција с циљем да на министарским позицијама задрже кадрове који им одговорају.

Дакле, истакао је, није ријеч само о техничком застоју, већ о организованој опструкцији, која ће трајати још неко вријеме, рекао је Додик и додао да српска страна нема намјеру то да трпи.

Насиље нико не одобрава, понашање Вучића - снажна порука

Понашање предсједника Србије Александра Вучића у вријеме протеста током викенда и порука која је тако послата - порука одбране институција и државности - наишла је на одобравање грађана у Републици Српској, а насиље не одобрава нико, рекао је данас предсједавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је, на конференцији за новионаре са предсједником Србије послије састанка који су одржали, на питање како се у БиХ гледа на догађаје у Београду рекао:

“Пустите то како се гледа у БиХ. У РС се гледа овако - увиек се из РС на Србију гледа са великом дозом љубави и жеље да јој се деси све набоље. Оно што смо гледали свакако није добра слика и усмјерена је на дестабилизацију Србије и урушавање преговарачке, регионалне и међународне позиције Србије.”

Како каже, људи у РС сматрају да сва политичка разрјешавања треба да се одвјају у јавном простору.

“Несметано су могли да исказују своју вољу, нико их није ометао, али насиље нико није подржао”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, понашање предсједника Србије на тај на дан послало је снажну поруку одбране институција и државности и то је оставило снажан утисак на људе у РС и наишла на одобравање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана