Изетбеговић због НАТО-а срушио договор

Жељка Домазет
Изетбеговић због НАТО-а срушио договор

Сарајево – Лидери три водеће странке на нивоу БиХ јуче нису успјели да постигну договор о формирању новог Савјета министара.

Или, прецизније, на састанку у Сарајеву постигли су сагласност о расподјели ресора, али је цијелу причу срушио шеф СДА Бакир Изетбеговић који је свој пристанак на договор условио активацијом МАП-а.

Лидер СНСД-а Милорад Додик потврдио да коначни договор није постигнут.

- Ко је то рекао? Ништа нисмо потписали. Док се све не договори, није ништа договорено. Нећемо подржати МАП. То је питање изван формирања Савјета  министара. То је уставна прича. БиХ ризикује да неформирањем Савјета  министара заустави свој европски пут - казао је Додик.

Он је нагласио да нема ништа од услова да се усвоји годишњи национални план за НАТО, којег, како каже, поставља Изетбеговић.

- Нисмо спремни ни на један услов. Човић и ја смо потписали ранију изјаву, а Изетбеговић није. Данас смо расправљали око расподјеле ресора. Изетбеговић је тражио да се на неки сумњив начин активира МАП, тако да би садашња министарка дала сагласност без става Савјета  министара. То је једна апсолутно опасна путања. Сам Изетбеговић је тражио да има министра одбране, па је ли то онда начин како ће одлучивати - рекао је Додик

Он је додао да је СНСД прихватио да добије три ресора, а то су Министарства спољне трговине и економских односа, саобраћаја и комуникација, те за људска права и избјеглице, и да један од кандидата за министра из те странке буде неко из реда осталих.

- Изетбеговић је рекао да очекује да на чело Министарства безбједности дође Фахрудин Радончић, а поред тога има и спољне послове и одбрану. ДФ није нигдје споменут, већ је речено само да ће Радончић бити на челу Министарства безбједности - казао је Додик, који се нашалио рекавши “ја сам пренио шта сам чуо, немојте то ширити”.

Додик је нагласио, спомињући могућност прихватања МАП-а, да ако неко унилатерално крене да рјешава спољнополитичке проблеме онда је тај неко спреман и да изазове кризу у овој земљи.

- Нисам овдје дошао да рјешавам Изетбеговићеве проблеме. Устав је јасан. Уколико не желе да брзо бирају органе БиХ, нема потребе ни да ми то радимо. Ја више нећу долазити. Постоји договор, има изјава коју Изетбеговић није потписао, има и структура расподјеле. Има и оно око чега се не слажемо - рекао је Додик.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић је казао да су били врло близу договора.

- Били смо у фази да парафирамо договор -  казао је након састанка Човић.

Он је додао да се нада да ће бити довољно мудрости да се током дана путем телефона заврши посао око формирања Савјета  министара БиХ.

- Са своје стране смо дали максимум, надам се да ћемо у наредним данима имати мандатара - додао је Човић.

Он је  казао  како се о подјели ресора више нема шта причати, јер су ствари у том погледу одрађене.

- Што се тиче ХДЗ-а дјелимично смо задовољни, јер смо добили финансије, цивилне послове и правду - потврдио је Човић.

Он је казао како се Савјет  министара, да је било повјерења, могао формирати још крајем прошле године.

 

- Преговарачки посао је завршен, ресори су подијељени - поручио је Човић.

Казао је да је било разговора и о Годишњем националном програму и другим темама, и да се  ту сад траже начини како избјећи позицију да је неко од учесника  “кривац за неку активност”.

- Мислим да је ту требало још мало компромиса да сви будемо позитивни, те да сви на неки начин будемо побједници овог процеса - казао је Човић.

Изетбеговић је рекао да је састанак био бољи од онога што се очекивало те да су приближени ставови што се тиче ресора. Како каже, мисли да је рјешење да Министарство за људска права и избјеглице БиХ преузме нестраначки кадар.

Он је рекао да је “запело” код усвајања Годишњег националног плана (АНП) и да СДА не одустаје од тога. Изетбеговић је рекао да би министар из реда осталих требало да дође са територије РС и да би требало да га предложи српска страна.

- Сада је ствар у активацији МАП-а. Све остало је договорено - рекао је Изетбеговић још једном истичући важност поштовања закона и Устава БиХ.

Безвезни састанци

Уочи састанка Додик је рекао да није оптимиста да ће бити постигнут договор о формирању власти на нивоу БиХ. Додик је оцијенио да ће то бити само “један у низу безвезних састанака”.

Лидер СНСД-а је додао да он на овај састанак долази без политике условљавања, напоменувши да у Уставу БиХ пише на који начин се попуњава Савјет министара, али да неко сада руши тај Устав и поиграва се са цијелом структуром у БиХ.

- Када се формира Представнички дом парламента БиХ, 15 дана након тога мора да буде предложен кандидат за предсједавајућег Савјета министара. Ја сам, као предсједавајући Предсједништва, позвао све политичке партије и обавио консултације. Ставио сам то на дневни ред, а речено је - сачекајте и то чекање траје до данас - подсјетио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана