Иванић: Независна Српска - лијепо звучи, али то није реално

Агенције
Иванић: Независна Српска - лијепо звучи, али то није реално
Иванић: Независна Српска - лијепо звучи, али то није реално

Београд - Члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић изјавио је да су проблеми у функционисању те институције на неки начин показатељ општег стања у БиХ.

Истакао је да је Предсједништво тијело у којем су три јаке политичке личности и да су и он, и Бакир Изетбеговић, и Драган Човић имали легитимитет у сопственом народу.

- Мислим да се могло више направити. БиХ може бити нормална и релативно функционална, уз услов да су политичари спремни на компромис. Ако нису, то је вјечити сукоб, јер у БиХ имате три визије. Бошњаци хоће БиХ без ентитета, Срби хоће - ако је могуће - независну Републику Српску, а Хрвати хоће трећи ентитет - рекао је Иванић за београдски портал “Телеграф”.

На питање да ли он жели независну Републику Српску, рекао је да мисли да она у овом тренутку није реална.

- Интимно, можда, дубоко у души, али није реална због међународног оквира. Прво, због неријешеног проблема Косова. Њу данас не би прихватила као такву ни Србија, сумњам и Русија. Због тога мислим да о томе у овом тренутку не треба разговарати, јер није реално. То лијепо звучи, али није реално. Ако није реално, онда је боље чувати оно што имате. Чувати позицију Републике Српске унутар Дејтонског споразума, која је врло снажна. Ми понекад волимо да будемо жртве као народ, али Република Српска је огроман добитак за Србе на простору БиХ. Данас у БиХ ништа не може да се уради без сагласности институција Републике Српске, што сматрам изузетно важним - рекао је Иванић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана