Истина о догађајима на Тузланској капији потребна свима на овом простору

Дарко Момић
Истина о догађајима на Тузланској капији потребна свима на овом простору

Београд - Документарни филм “Свједочење” о догађајима на Тузланској капији 25. маја 1995. године, према сценарију генерала у пензији Илије Бранковића и у режији пензионисаног пуковника Бранислава Глушице, у петак је приказан у Дому Војске у Београду.

Приказивање тог филма организовао је тим за одбрану некадашњег генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, који је пред Судом БиХ правоснажно осуђен на 20 година затвора због догађаја од 25. маја 1995. године, када је на тргу у Тузли од посљедица експлозије страдало 71, а неколико стотина људи рањено.

Уочи почетка промоције Глушица је изјавио новинарима да је, поред свих експертиза, у филму посебно битно свједочење Бранковића, који документовано оповргава све налазе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

Глушица је истакао да је истина о тој трагедији потребна за све људе на овом простору, прије свега за породице жртава код Тузланске капије, за генерала Ђукића и његову породицу. Он је нагласио да је то неопходно јер се о трагедији код Тузланске капије мало зна, те поручио да ће тим за одбрану генерала Ђукића наставити да се бори да докаже истину о томе ко је и на који начин извршио тај злочин.

Ђукићев адвокат Милорад Константиновић рекао је да је поступак у застоју због здравственог стања његовог брањеника те навео да је суд у Београду тренутно наложио да буду урађена вјештачења о његовој способности да даље прати суђења.

- У међувремену, од Суда БиХ није достављена никаква документација, осим оних десет одсто које сам раније помињао. Очигледно не желе да доставе комплетну документацију из које би могло да се утврди да ли је Ђукићу у БиХ суђено правично или није, што је озбиљна индиција да нешто крију - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана