Исламисти пријетили Дебевцу и Локмић-Мисирачи

Жељка Домазет
Исламисти пријетили Дебевцу и Локмић-Мисирачи

Сарајево - Потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ Јадранка Локмић-Мисирача и предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец добили су у суботу поподне пријетње смрћу од, за сада, непознате особе.

Локмић-Мисирача и Дебевец су добили СМС поруке у којима су осуђени на смрт “у име Алаха”.

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец рекао је за “Глас Српске” да ово нису први покушаји да га застраше.

- У суботу око 16 часова добио сам пријетећу СМС поруку у којој се наводи да сам због некакве сарадње са израелском тајном службом осуђен на смрт, да сам “чифут” и да ће то бити учињено у име “Алаха” - рекао је Дебевец.

Он каже да је готово исту поруку добила и његова колегиница из Тужилаштва БиХ и потпредсједница ВСТС БиХ Јадранка Локмић-Мисирача и то само неколико минута након њега.

- У њеној поруци, пошто је Бошњакиња, наведено је да је издајник муслимана. Порука је послата са “М:теловог” броја, али вјероватно је тај број послужио само да се порука пошаље и онда је бачен - сматра Дебевец.

Он додаје да је пријетећу поруку пријавио надлежним институцијама и да жели да вјерује да ће они који су упућивали ове пријетње бити откривени и адекватно санкционисани. Дебевец сматра да иза ових пријетећих порука које су упућене њему и Јадранки Локмић-Мисирача стоји иста група и да је ријеч о људима који живе у прошлости, али истиче да је непримјерено да у овој земљи не могу бити заштићени ни институције ни људи који раде у тим институцијама.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија сматра да најновије пријетње носиоцима правосудних функција у БиХ показују колико је правосуђе изложено притиску, те се нада да они таквој врсти притисака неће попустити. Тегелтија је потврдио да су се чланови ВСТС-а и раније суочавали са пријетњама, али да су оне у посљедње вријеме веома учестале.

- Не могу да тврдим да је ранији сваки појединачни случај ријешен, а колико знам, није било пуно откривених починилаца таквих кривичних дјела. Пријетње носиоцима функција су учестале и то представља најбезочнији притисак на правосудне институције. Увјерен сам да ће се правосуђе адекватно одупријети тим притисцима и да ће они који су надлежни за откривање ових кривичних дјела открити починиоце. Ово је покушај рушења трећег стуба власти у БиХ, али ми ћемо се тим притисцима одупријети - рекао је Тегелтија за “Глас Српске”.

У Обавјештајно-безбједносној агенцији потврђено је да су добили пријаву о пријетњама смрћу и да се врше провјере.

- Највјероватније су ове пријетње смрћу прослијеђене са исте адресе, односно са истог броја - рекао је наш извор из ОБА БиХ. У Агенцији за истраге и заштиту и у Тужилаштву БиХ нису јуче могли износити више детаља осим потврде да су добили пријаве о пријетећим порукама и да додатне информације не могу давати, јер је нерадни дан.

ВСТС БиХ

Високи судски и тужилачки савјет БиХ позвао је надлежне институције да што прије открију починиоца, те оштро осудио сваки начин притиска на независност правосуђа.

- Посебно се осуђују пријетње које се односе на угрожавање безбједности и живота носилаца правосудних функција које су у посљедње вријеме учестале - наводи се у саопштењу ВСТС БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана