И тешки метали опасни за грађане

Драгана Орловић
И тешки метали опасни за грађане

Бањалука - Институт за јавно здравство и Инспекторат РС узели су до сада шест узорака отпадних и површинских вода из бањалучке Пословне зоне “Инцел”, како би утврдили да ли су и у којој мјери загађене опасним уљем пирален, док ће квалитет подземних вода бити анализиран чим то наложе надлежне институције.

 

 

У Инспекторату РС кажу да су њихови инспектори јуче узели три узорка површинске воде из корита ријеке Врбас.

- У питању су локације узводно на простору такозване Мале Аде, затим низводно од водозахвата за бившу “Инцелову” фабрику воде, док је трећи узорак узет низводно од ушћа Врбање у Врбас - објаснили су у Инспекторату РС.

Анализама површинских вода ће, како истичу, поред концентрације пиралена у кориту Врбаса бити испитано и евентуално присуство недозвољене концентрације тешких метала.

Са друге стране, контролу отпадних вода у “Инцелу” обавио је Институт за јавно здравство РС, и то, како кажу, по захтјеву Одјељења за инспекцијске послове града Бањалуке.

- Узета су три узорка отпадне воде из “Инцела”. Први 28. маја, други 7. јуна, а трећи узорак смо узели 13. јуна - истичу у овом институту, гдје објашњавају да резултате тих анализа имају надлежни инспектори.

Вршилац дужности директора овог института Бранислав Зељковић обећава да ће се активно укључити уколико инспектори за воде процијене да је потребно и даље да врше анализе воде у “Инцелу”.

Објаснио је и да, у складу са законским оквиром који обавља инспекција, Институт врши надзор и анализе само онога што им инспектори наложе. То се односи на испитивање подземних вода.

- Чим добијемо налог, приступићемо тој анализи - каже Зељковић.

У Пословној зони “Инцел” 9. марта избио је пожар, када је плануло отровно уље пирален. Од тада крећу серије инспекцијских контрола, а у цијели случај укључила се и полиција, као и Окружно тужилаштво у Бањалуци. Прошле седмице је и град Бањалука најавио кривичне пријаве против одговорних лица у предузећима “Еко трејд” и “Универзум”, након што је еколошка инспекција у кругу “Инцела” открила да су незаконито одлагали отпадне материје. До краја мјесеца требало би да буду познати резултати анализа 44 узорка земљишта из “Инцела”, након којих ће бити рађен елаборат, према којем планирају да ријеше цијели овај случај са канцерогеним уљем пирален.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана