И Сарајево игнорише Емиров шовинизам VIDEO

Дарко Момић
И Сарајево игнорише Емиров шовинизам VIDEO

Бањалука - Најпознатији глумац из редова СДА и бивши министар културе Кантона Сарајево Емир Хаџихафизбеговић прије два дана је у емисији Хрватске телевизије “Недјељом у два” поново искористио прилику да изнесе грозне оптужбе на рачун Срба и српског народа.

Хаџихафизбеговић је поновио лажне оптужбе да су “Бошњаци у Приједору 1992. године морали да носе бијеле траке као што су се 1941. године носиле по Дрездену и Берлину”, а врхунац отворене србофобије показао је када је рекао да “послије 30 година српска политика ставља прст у око онима над којима су починили геноцид”.

- Док се тој политичкој аждаји не одсијече глава, нема среће на овим просторима - рекао је Хаџихафизбеговић.

Ипак, иако су на друштвеним мрежама веома често знали да дијеле ставове готово идентичне овоме што је прије два дана рекао Хаџихафизбеговић, умјетници и јавни радници из Сарајева нису жељели да коментаришу његове ријечи и оптужбе на рачун српског народа. Емир Суљагић из Грађанског савеза, који је на “Твитеру” заједно са својим страначким колегом Реуфом Бајровићем знао да напише грозне ствари на рачун Срба и српске политике, кратко је рекао за “Глас Српске” да је најбоље да сам Хаџихафизбеговић тумачи оно што је рекао.

- То једноставно није дебата у којој желим да учествујем - био је категоричан Суљагић.

Сарајевски режисер Дино Мустафић није гледао емисију, због чега није желио да коментарише Хаџихафизбеговићев говор.

- То што наводите да је рекао су јако осјетљива и фрустрирајућа питања. Ја за разлику од неких колега врло брижљиво већ 25-30 година радим на друштву које желим да има културу помирења и саосјећања. Видио сам само да је емисија изазвала бројне коментаре, али морао бих заиста да је погледам да бих дао коментар - каже Мустафић.

С друге стране, политиколог из Бањалуке Војислав Савић каже да је Емир Хаџихафизбеговић већ годинама све, само не умјетник и глумац.

- Он је свео своје јавно дјеловање на то да постане гласило екстремног крила бошњачких унитариста. Не заборавимо и да је пијан усмртио недужну жену прије пар година у Хрватској и да је максимално злоупотријебио свој јавни углед да се из тога извуче. Све га то дисквалификује као релевантног коментатора било чега изван позорнице и сцене, али он изгледа мисли супротно, па редовно сије мржњу и шовинистичке изјаве - каже Савић. 

Он сматра да је Бањалука начисто како треба да се односи према таквима, али да би и одређени кругови у Београду требало да схвате о каквом се шовинисти ради.

- Све што можемо учинити као народ и као људи који на неки начин стварају јавно мњење је да га игноришемо и не дајемо му значај - каже Савић.

 

Агресија

Емир Хаџихафизбеговић је почетком јуна 2010. године, гостујући у Бањалуци са представом “Жаба”, доживио овације бањалучке публике.

- Никада с оволико страсти и среће нисам радио неку представу као ову. Морам признати да су ме емоције преплавиле, јер послије 22 године поново играм у Бањалуци, а овакав пријем “Жабе” до сада нисмо имали - рекао је тада Хаџихафизбеговић, одбацујући повезивање глумачког посла са политичким ставовима.

Међутим, прије два дана у емисији “Недјељом у два” говорио је потпуно супротно.

- Мој политички ангажман није одвојен од умјетничког, а драматургија бројних мојих представа, међу којима је и “Жаба”, повезана је са посљедицама бруталне агресије на БиХ - рекао је Хаџихафизбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана