Хрватска даје под закуп објекте којима располаже БиХ

АТВ
Хрватска даје под закуп објекте којима располаже БиХ

Некадашње одмаралиште "Ђуро Салај" у Градцу, којим, на основу Споразума о сукцесији, располаже Федерација БиХ, Хрватска планира да издаје за више од 30 хиљада марака годишње. Руинирани петоспратни хотел, на само 20 метара од мора, према процјенама вриједи скоро осам и по милиона марака.

То је једна од 15 некретнина са списка хрватског Министарства државне имовине, чији су пријератни власници били југословенска предузећа и синдикат. Неријешени имовинско-правни односи нису спријечили тамошњу Владу да објави јавне позиве за закуп. Надлежни ентитетски и органи Босне и Херцеговине годинама нису осмислили заједничку стратегију за питање сукцесије. Судећи по одговору министра правде БиХ, то се скоро неће десити.

"Док ми у Босни и Херцеговини разговарамо на који ћемо се закон позвати, ко ће сјести, ко ће шта тражити, наша имовина се даје у закуп. Стога сам раније говорио, мислим да нам и сада није касно да сједнемо и да се договоримо ко ће тражити имовину БиХ у сусједним земљама", каже Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Републици Српској припало је 63, а Федерацији више од 100 девастираних хотела и одмаралишта на јадранском приморју. Давање под концесију објеката који су припали правним лицима из Србије и БиХ епилог је доношења новог Закона о управљању државном имовином, кога су Хрвати изгласали у јуну. 

Јосип Грубеша је, прије неколико дана био на састанку код хрватског министра државне имовине, Горана Марића. Није било конкретног договора. У хрватском Министарству тврде да давање под закуп не доводи у питање власништво. На тај корак су се, кажу, између осталог одлучили и због тога што су руинирани објекти пријетња локалном становништву.

"Анекс Г Уговора о питањима сукцесије не даје појединим физичким и правним лицима правну основу за поврат њихове пријератне имовине, већ ће такав поврат или исплата накнаде, евентуално бити могућа када се склопи додатни билатерални уговор. Будући да билатерални споразум није склопљен с Босном и Херцеговином, не може се ни разматрати питање враћања имовине", кажу из Министарства државне имовине Хрватске.

Док министар правде каже да није једини надлежан за више од 200 објеката у Хрватској, јер је само седам у власништву БиХ, а остали су из два ентитета, и да је одговорност на свима, руководство Републике Српске поручује да ће урадити све да заштити своју имовину. Ниједан од објеката којима располаже Српска није се нашао на првом списку за тридесетогодишњи закуп, што не значи да се то неће догодити. 

Међу предузећима из Српске, "Нестро петрол" у Хрватској има пет некретнина за које већ води неколико спорова. "Електрокрајина" располаже са четири одмаралишта, "Чајавец" са четири пословна простора, а некретнине имају и Жељезнице. Процијењена вриједност имовине која припада РС је око двије милијарде марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана