Хакери прекинули емитовање Пјесме Евровизије

Глас Српске
Хакери прекинули емитовање Пјесме Евровизије
Хакери прекинули емитовање Пјесме Евровизије

Тел Авив - Гледаоци такмичења за “Пјесму Евровизије” у кругу од 1,2 километра око мјеста одржавања манифестације у Тел Авиву упозорени су током прве полуфиналне вечери да потраже склониште од неизбјежног ракетног удара, јавио је израелски лист “Харец”.

Израелски медији пишу да је емитовање прве полуфиналне вечери такмичења на интернет страници јавног сервиса “Кан” синоћ прекинуто хакерским нападом.

Емитовање програма је, наводно, прекинуто видео-снимком у трајању од два минута, на којем је приказан лажни лого Израелских оружаних снага, уз упозорење да “Израел није безбједан” и да ће се то видјети.

Јавни сервис “Кан” саопштио је да је интернет страница хакована на неколико минута, али да напад, очигледно, није утицао на много људи, пренио је “Спутњик”.

Још није познато ко стоји иза хакерског напада, мада поједини извјештаји наговјештавају да би пропалестинске групе у арапским државама могле бити умијешане у инцидент.

Почетак такмичења обиљежили су протести пропалестинских активиста, који су позвали на прекидање израелске контроле на Западној обали.

Такмичење се одржава нешто више од седам дана откако су појачани сукоби у региону. Тензије између Израелаца и Палестинаца ескалирале су 4. маја, када је на Израел из Газе испаљено неколико стотина пројектила, на шта су Израелске оружане снаге узвратиле ватром. Посљедње насиље резултирало је смрћу најмање 25 Палестинаца.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана