Хаг одбио Караџићев захтјев за подношење жалбе на дужину казне

Срна
Хаг одбио Караџићев захтјев за подношење жалбе на дужину казне
Хаг одбио Караџићев захтјев за подношење жалбе на дужину казне

​Механизам за међународне кривичне судове (ММКС) одбио је захтјев Радована Караџића да му буде омогућено подношење жалбе на дужину доживотне затворске казне, а коју му је прошлог мјесеца Механизам одредио због злочина почињених у БиХ.

“Не постоји правни основ у Статуту или правилима Механизма на основу којих се Караџић може жалити на правоснажну пресуду или њен дио”, наведено је у одлуци коју је потписао предсједник Механизма Кармел Агиус.

Том одлуком такође је одбијен Караџићев захтјев за одобрење именовања правног савјетника који би му помогао приликом припреме захтјева за преиспитивање правоснажне пресуде.

Крајем марта Караџић је поднио поднесак у којем је навео да сматра како је Механизам погријешио када му је одредио доживотну казну затвора јер није водио рачуна о “праксама судова у бившој Југославији” те му је тиме прекршио људска права.

Караџић је такође навео да Вијеће Механизма није дало образложење своје одлуке да му казна буде повећана са 40 година на доживотну.

“Вијеће је погријешило када је базирало одлуку да повећа казну на начин да је упоређивало казне изречене другим оптуженима, а при томе није размишљало о ставкама које чине Караџићев предмет специфичним, попут чињенице да је вољно напустио мјесто предсједника”, стоји у поднеску, преноси БИРН БиХ.

Караџић је затражио да Механизам поништи своју одлуку о дужини казне и да предмет врати Првостепеном вијећу које би донијело одлуку о адекватној казни. Истовремено, Караџић је затражио да му се одобри именовање правног савјетника који би му помогао приликом припреме захтјева за преиспитивање правоснажне пресуде.

Караџић је 20. марта правоснажно осуђен пред Механизмом за међународне кривичне трибунале на доживотну казну затвора.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана