Годишњива Вашингтонског споразума: Хрвати се осјећају превареним, Срби нису конститутивни

Срна
Годишњива Вашингтонског споразума: Хрвати се осјећају превареним, Срби нису конститутивни
Годишњива Вашингтонског споразума: Хрвати се осјећају превареним, Срби нису конститутивни

Бијељина - На данашњи дан 1994. године у Вашингтону је потписан споразум између Бошњака и Хрвата о стварању бошњачко-хрватске федерације, која је касније, Дејтонским мировним споразумом, постала један од два ентитета. Овај споразум је окончао крвави бошњачко-хрватски сукоб, али је оставио многе ствари неријешене.

Тај споразум потписали су Мате Гранић, представник Хрватске, Харис Силајџић, представник ратне бошњачке владе у Сарајеву и тадашњи хрватски лидер у БиХ Крешимир Зубак.


Предсједник Хрватске Фрањо Туђман и предсједник ратне бошњачке владе Алија Изетбеговић овјерили су 18. марта 1994. године Оквирни споразум о конфедералним везама између Хрватске и будуће бошњачко-хрватске федерације, који никад није заживио.

Дана 30. марта 1994. године, Уставотворна скупштина Федерације БиХ /ФБиХ/ прихватила је устав којим се успоставља ФБиХ на територији са већинским бошњачким и хрватским становништвом.

Тадашњи хрватски министар спољних послова Мате Гранић наводи да је прихватио тај приједлог иако је био свјестан да никада неће заживјети. Гранић сматра да су представници Хрватске Републике Херцег-Босне били преварени тим споразумом.

Хрватски медији данас наводе да је овај споразум направљен на штету Хрвата, јер су бројна овлаштења укинута жупанијама.

Министарства просвјете и културе, те енергетике формирана су на федералном нивоу супротно споразуму, пошто су ове надлежности, према документу, морале бити на жупанијском нивоу.

Хрвати су незадовољни и начином на који је ријешено питање радија и телевизије, јер је ФБиХ добила искључиви надзор над спектром фреквенција.

Вашингтонским папиром допуштено је вијеће хрватских жупанија које би "координисало политику и активности у питањима од заједничког интереса", али је 2001. године тај покушај високи представник Волфганг Петрич зауставио.

ФБиХ је и данас у проблемима, закључују политички аналитичари.

Буџет је стално пред сломом, а економски и социјални сектор су јако слаби. Национално подијељени Мостар је блокиран и у њему годинама нема локалних избора. Хрвати су веома незадовољни својим положајем.

У неким кантонима Срби ни данас нису конститутиван народ, а ниједан високи представник, као ни међународни гаранти Вашингтонског и Дејтонског споразума, нису учинили ништа да то промијене.

Након сваких избора, Република Српска без проблема и брзо формира власт, док се на формирање органа ФБиХ и заједничких институција понекад чека и по годину дана.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана