Федерални завод за статистику издавао потврде о националној припадности

РТРС
Федерални завод за статистику издавао потврде о националној припадности

Послије готово трогодишње пост-пописне агоније, која је завршена диференцираним резултатима, статистичари у Сарајеву поново су у средишту незаконитости.

Умјесто да резултати пописа становништва из 2013. буду основ за уставна и законска начела, искоришћени су за њихово најгрубље кршење. Иако, према домаћим законима и међународним конвенцијама, никако није смио, Федерални завод за статистику издавао је обавјештења о националном изјашњавању бх. становника, не само на попису из 2013, већ и оном из 1991. По чијем налогу и с којим намјерама?

БиХ, као правна држава, повремено васкрсне само у представама за слабо обавијештене међународне придошлице. У стварности, расадник је талената који најгрубље "газе" законе, уставе, конвенције, људска права....

Годинама прије, и након посљедњег пописног суноврата, баш у Сарајеву вођена је жестока борба – са само једним циљем да се "докаже" доминација једног народа! И "доказана" је у пописном плагијату! Све то вријеме, међутим, из истог епицентра одзвањао је ехо о наводној једнакости, не народа, већ грађана! Најгласнији су били, гле чуда, у Федералном статистичком заводу.

Директор им Емир Кремић, све је "правдао", наравно, законима! На крају, у Сарајеву је проглашен "спасиоцем пописа", "побједником сегрегације", "стучњаком који је само бранио принципе струке"! А да "стручњак" и "спасилац" Кремић законе тумачи како му воља, или како му мецене налажу – поново доказује! Годинама је, а никако није смио, Завод којим руководи, издавао потврде о националној припадности бх. грађана.

Коме и у које сврхе - нема, каже, времена да одговара.

Одговорили, наравно, нису! Зато су на званичној веб страници "славодобитно" обавијестили "сва физичка и правна лица да потврде о националном изјашњавању приликом Пописа" више издавати неће. "Сјетили се" да није по Закону о статистици у Федерацији и по регулативама Европске уније. И заиста није, само што поменути закон није ступио на снагу почетком ове, већ прије 15 година.

-Током прикупљања, обраде и дистрибуције статистичких података Федерални завод и други законом овлашћени органи и установе предузеће све неопходне мјере да се заштити повјерљивост података од недозвољеног приступа, објављивања и кориштења у друге, а не статистичке сврхе - стоји у Закону.

Устав БиХ, од закона, је још и старији. Конвенције такође! И сви су директно или индиректно, засновани на принципима тајности повјерљивих података – што они из пописа свакако јесу. Али ето, бриљантни амерички студент, по вокацији доктор наука и професор који нараштаје подучава, ваљда није знао! Знали су зато други статистичари у БиХ, који америчке колеџе нису похађали и који немају докторске титуле.

-Прописано је да се повјерљиви подаци који се прикупљају у статистичке сврхе не смију користити у друге сврхе. Сходно наведеном, Завод нити је издавао нити издаје поменута обавјештења или потврде - рекао је Огњен Игњић, портпарол Републичког завода за статистику РС.

Сличан одговор смо добили и у Агенцији за статистику БиХ.

-Писмено смо одговарали грађанима који су тражили потврде, да им их не можемо издати. Дакле, не постоји никаква могућност. Још ако узмемо у обзир Закон о заштити личних података, нити један податак из статистичких институција не може се прослиједити нити било којој инстиуцији, другој организацији, појединцу, нити било коме - каже Мирсада Адембеговић, портпарол Агенције.

Осим Устава и конвенција, годинама су са закашњењем, национално освјешћени директор Кремић и његов Завод кршили најмање три закона: о попису, о заштити личних података и о статистици. И сви они за злоупотребе прописују санкције.

Овај посљедњи за физичка и службена лица у правном субјекту. Новчане казне и до 10.000 марака! А да ли ће прекршиоци одговарати је питање које је мање битно од питања – гдје су све "посијане" спорне потврде, и на чије име су гласиле?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана