Егзодус сарајевских Срба подвиг високе свијести

Срна
Егзодус сарајевских Срба подвиг високе свијести

Соколац - Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Сокоцу да је егзодус Срба из Сарајева подвиг високе свијести.

“Својим изласком из општина и са територије која је додијељена муслиманско-хрватској федерацији показали су љубав према српском народу и према новоствореној Републици Српској верификованој у Дејтону”, рекао је Савчић новинарима.

Он је изразио огромно поштовање и дивљење за оно што су припадници Сарајевско-романијског корупса Војске Републике Српске и Центра служби безбједности, као и читав народ Српског Сарајева урадили у рату.

“У овој причи се не ради о изгубљеној бици, у овој причи се ради о одбрањеним огњиштима, о томе да је свака битка добијена, да су Сарајевско-романијски корпус и српски народ Сарајева држали више од једне трећине укупних непријатељских снага на својим леђима”, истакао је Савчић.

Он је констатовао да је због тога егзодус сарајевских Срба специфичан у односу на све српске приче у новијој и старијој историји, због чега заслужује посебно поштовање и дивљење.

“Више пута сам поновио да би да се то десило другом народу до сада би биле написане многе књиге, снимљени многи филмови. Убијеђен сам да би побрали све свјетске награде јер је то интересантна прича”, рекао је Савчић.

Он је додао да онда када су Срби жртве и прогоњени то није занимљива прича за свијет.

Савчић је данас са другим званичницима Републике Српске и града Источног Сарајева и општина у саставу града присуствовао обиљежавању 23 године од завршетка егзодуса сарајевских Срба.

Програмом обиљежавања завршетка егзодуса било је предвиђено одавање почасти погинулим борцима и полагање вијенаца на Војничком гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, парастос у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији те културно-духовни програм у Културном центру у Палама. 

Вучковић: Сарајевски Срби су платили цијену стварања српске

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас на Сокоцу да су сарајевски Срби платили цијену стварања Републике Српске и да је пет сарајевских општина предато муслиманско-хрватској федерацији да би Српска потврдила свој статус и да би сви њени грађани имали слободу.

“Ове године обиљежавање 23 године од завршетка егзодуса сарајевских Срба посебно је по двије ствари - по томе што смо успјели у намјери да обиљежавање овог догађаја буде организовано на нивоу Републике Српске, као и по томе што је Војничко спомен-гробље на Сокоцу жМали Зејтинликж добило статус споменика од националног значаја за Српску”, рекао је Вуковић.

Вуковић је оцијенио да овај догађај заслужује да буде на такав начин обиљежаван.

Према његовим ријечима, са друге стране, ово је догађај који је важан и због тога што се увијек на данашњи дан каже да су сарајевски Срби платили цијену стварања Републике Српске.

“Ми сарајевски Срби који смо тада изашли, дуго времена смо жалили због те чињенице, али данас имамо довољно поноса да кажемо да живимо у слободи и да имамо Републику Српску”, рекао је Вуковић новинарима на Сокоцу, гдје је присуствовао обиљежавању 23 године од завршетка егзодуса сарајевских Срба.

Он је подсјетио да су се Срби иселили не само на простор Источног Сарајева и некадашњег Српског Сарајева него и у Подриње, у Србију и нажалост и у треће земље, па све до Аустралије и Америке.

“Тиме је разбијена интелектуална српска супстанца Сарајева која је била веома важна за стварање Републике Српске и можда је и промијењен ток неких наредних догађаја који су услиједили у самој Републици Српској”, истакао је градоначлник Источног Сарајева.

Он је изразио задовољство што су се данас на Војничком спомен-гробљу окупили и званичници Републике Српске и представници са локалног нивоа и изразио наду да ће заједно у наредном периоду давати значај овом датуму који му и припада.

На иницијативу управе града Источног Сарајева, Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова одредио је да се 16. марта од ове године обиљежава сјећање на егзодус сарајевских Срба.

Овај датум одређен је јер је то био посљедњи дан организованог изласка Срба са територија које су Дејтонским споразумом припале Федерацији БиХ, односно из насеља Грбавица које је на тај дан прешло под федералну власт.

Не желећи да живе под влашћу непријатеља од којих су у рату одбранили своје домове и имања, око 120.000 Срба иселило се од децембра 1995. до 16. марта 1996. године из Илијаша, Илиџе, Хаџића, Вогошће и Грбавице, а они су са собом пренијели и посмртне остатке својих најмилијих од којих је око 500 ахрањено на Војничком гробљу “Мали Зејтинлик”

Караџић-Јовановић: Срби били приморани да напусте Сарајево

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић изјавила је данас на Сокоцу да су Срби прије 23 године били приморани да напусте Сарајево, те захвалила надлежним инстутицијама које су прихватиле иницијативу да овај преломни догађај за Републику Српску и Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” добију национални значај.

“Ово је град Источно Сарајево, ово овдје су те Сарајлије... Радићемо сви на томе да они који су преузели обавезу да ово његују, имају снаге и могућности да ураде све да се поправи оно што годинама овдје није рађено, да ове споменике сачувамо и од пропасти и од жзуба временаж”, рекла је Јовичевићева на војничком гробљу на Сокоцу, гдје је присуствовала обиљежавању 23 године од егзодуса сарајевских Срба.

Јовичевићева је истакла да су Срби жељели да напусте Сарајево онакво какво им је остављено простим потезом оловке на папиру, јер нису жељели да буду грађани другог ни трећег реда нити су жељели да стрепе у том свом Сарајеву.

“Одлучили су се да оставе све оно што су стварали и они и њихови преци вијековима унатраг. Одлучили су се чак да понесу све оно што је саставни дио њиховог живота, што је могло да стане у кесе, пакете, понеко возило. То значи да су, прије свега, понијели дио успомена и своје мртве”, рекла је Јовичевићева.

Према њеним ријечима, оно што је сарајевски Србин морао и на шта је био приморан да уради на крају је и желио, јер није желио да остане у таквом граду.

Јовичевићева је захвалила надлежним институцијама на челу са Владом Републике Српске што су послије више од 20 година прихватили иницијативу да Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу добије статус спомен-обиљежја од националног значаја и да егзодус сарајевских Срба као преломни догађај за Републику Српску добије своје мјесто у календару обиљежавања значајних датума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана