Драган Човић за Глас Српске: РС има право на референдум

Жељка Домазет
Драган Човић за Глас Српске: РС има право на референдум

Сазивање сједнице Савјета за примјену мира (PIC) на којем ће се изјаснити о томе што неко жели да одреди који ће дан да слави је претјерано.

Свака општина има свој дан који обиљежава и до њега је дошла кроз своје институције. Зато не видим разлог зашто би то неко оспоравао и РС у вези са Даном Републике, иако одлуке Уставног суда БиХ треба поштовати, рекао је хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

* ГЛАС: Да ли PIC има мандат да донесе рестриктивне мјере због изјашњавања народа у РС у складу са Уставом и највишим принципима демократије?

ЧОВИЋ: Мислим да PIC, односно људи који сазивају засједања требају реално процијенити када има смисла то чинити. Чини ми се пренаглашеним и претјераним да се сазива сједница PIC-а у вези с тим да ће неко одредити када му је дан општине, ентитета или слично. Ако се PIC састане мора и неколико других тема ставити на дневни ред јер би било непримјерено да опет тим фингирањем политичког Сарајева врше притиске када то одговара политичком Сарајеву. Кључ свега је ипак одлука Уставног суда БиХ и без обзира на то како је донесена и на који начин се гласало о њој се не расправља него је треба спровести. Али то ни на који начин не умањује могућност да се РС изјашњава о свим питањима од интереса за РС. Сада је само питање вјештине како дефинисати питање о којем се жели чути став већине грађана РС. Мислим да за то постоји више правних модалитета. Надам се да ће РС у складу са закључцима Народне скупштине РС знати на прави начин све дефинисати тако да се на било који начин не оспорава одлука Уставног суда. Све друго је ствар демократског начела. У Швајцарској која има много виши ниво демократије о сваком могућем питању се организује референдум и чује се глас народа. Не видим зашто би засједање PIC-а требало да се организује око тога да ли ће нека општина, кантон или ентитет имати свој дан и обиљежавати га. Био бих најсрећнији да смо државне празнике дефинисали законом на нивоу БиХ и да смо дефинисали и вјерске празнике јер и то блокирамо иако смо их усагласили. Онда не би било проблема.

* ГЛАС: Очекујете ли расплет кризе међу странкама из ФБиХ које чине владајућу коалицију, а посебно у односима између Вас и Бакира Изетбеговића?

ЧОВИЋ: Надам се да ћемо искреније него до сада сагледати све оно што смо радили у задњих годину и преузети на себе одговорност да отклонимо недостатке. Плашим се да смо већ дуже времена у озбиљној кризи и ако то не сагледамо на искрен начин онда ће евидентно она бити настављена, а то не би требало никоме да одговара.

* ГЛАС: Шта је главно извориште те кризе, да ли неповјерење и неискреност или нешто друго?

ЧОВИЋ: Неповјерење између представника Бошњака и Хрвата је евидентно и постоји већ дуже вријеме. Чини ми се да СДА већ дуго све нас вози у кривом смјеру и да нас на тај начин покушава да присиљава као партнере у власти да прихватимо апсолутно неприхватљиве ставове јер нас одводе далеко од равноправности. БиХ може функционисати искључиво на основама равноправности и ако смо партнери и ако смо рекли да ћемо неке ствари реализовати, онда то требамо тако радити.

* ГЛАС: СДА Вас етикетира као главног кривца због тога што није постигнут договор у вези са изборима у Мостару?

ЧОВИЋ: Ми смо се припремили за изборе и очекивали смо да ће они бити одржани. Морала се испоштовати пресуда Уставног суда БиХ. Овако се покушавају кроз различите политичке манипулације у исти кош ставити представници СДА и ХДЗ-а. Овакво стање у Мостару ХДЗ-у апсолутно не одговара. То је једина средина у којој хрватски народ има већину и стало нам је да организујемо квалитетан живот у Мостару за све његове житеље, а то нећемо успјети ако нема избора. Али, то је још један од трикова бошњачких политичара који то константно раде у политичком животу са намјером да моделирају БиХ као већински бошњачку државу.

* ГЛАС: У једном моменту чинило се да је покушано фингирање сукоба између Вас и Милорада Додика послије његовог сусрета са Бакиром Изетбеговићем у Источном Сарајеву?

ЧОВИЋ: Не постоји могућност да неко, а поготово неко са политичке сцене из Сарајева или бошњачких политичара, угрози тај однос. Додик и ја имамо однос двојице пријатеља који се разумију у вези са многим стварима из реалног живота. Политика је друга ствар, свако има свој интерес на том пољу и онда је логично да некад не мислимо исто. Али наши односи су више него добри и камо среће да са већином других колега имам такав однос. Са Додиком сам разговарао више пута од његовог састанка са Изетбеговићем и нема никаквих проблема. И раније сам охрабривао те састанке јер су они добродошли и представљају пут за рјешавање многих проблема. Оно што ми је било апсолутно неприхватљиво на том састанку јесте званично потписивање докумената у име државе. Зна се како се то ради и ко то формално може радити. Сасвим је сигурно да је и ту био један дио игроказа који је покушао Изетбеговић одрадити и како би на такав начин био исфингиран лош однос између мене и Додика. Њега апсолутно нема и вјерујем да ћемо се врло брзо састати и разговарати о многим темама.

* ГЛАС: Каква је комуникација са Изетбеговићем?

ЧОВИЋ: Ако нисмо у комуникацији, а Изетбеговић и ја немамо никакву комуникацију, не може се очекивати напредак. Изетбеговић и ја немамо комуникацију од тог петка када смо сједили Младен Иванић, он и ја код њега у канцеларији у Предсједништву након чега се десио тај сусрет у Источном Сарајеву. Послије тога био је неки састанак у Коњицу на који нисам био ни позван нити сам имао потврђен термин одржавања. Тако се играмо глувих телефона и надмудривања. Таквог надмудривања између мене и  Додика никада није било и вјерујем да никада неће ни бити.

Криза у региону

* ГЛАС: За БиХ се неријетко каже да је и извор проблема, али и кључ за стабилност региона. Какав је Ваш став?

ЧОВИЋ: БиХ је извор стабилности региона. Када имамо проблеме унутар БиХ то се прелама у наше окружење и источно и западно. Да имамо односе ријешене на прави и искрен начин увјерен сам да би то било пренесено на наше окружење. Неуређена и нестабилна БиХ витално може угрозити читав амбијент око нас. Односи између Србије и Хрватске су нарушени без иједног разлога, али мислим да ће се врло брзо кључни људи састати и ставити ствари на своје мјесто. Вјерујем да је дошло вријеме да се одмакнемо од прошлог вијека и да наши народи на примјерен начин граде будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана