Додик уручио Мухики Орден заставе Српске са сребрним вијенцем

Срна
Додик уручио Мухики Орден заставе Српске са сребрним вијенцем

Андрићград - Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Андрићграду уручио Орден заставе Републике Српске са сребрним вијенцем бившем предсједнику Уругваја Хосе Мухики.

Уручујући признање чувеном уругвајском предсједнику, Додик је рекао да је одлучио да Мухики додијели орден у знак признања "као јединственом свјетском политичару, за тријумф идеје једнакости, као мудрацу и неуморном борцу за социјалну правду и сиромашне у цијелом свијету, као великом пријатељу Андрићграда, Емира Кустурице и Републике Српске".

"Почаствовани смо што је један овакав човек данас са нама. Период и начин Вашег владања далеком земљом као што је Уругвај, прочуо се све до наших крајева", нагласио је Додик.

Захваливши на Ордену, Мухика је рекао да ово признање схвата "као признање његовој малој земљи".

"Част ми је што сам данас овдје са вама, што сам окружен добрим људима. Данас овдје одајем признање и камену и мермеру, и сунцу и ваздуху... Нека приврженост довела ме је овдје. Одавде ћу се вратити машином, авионом, на осјећањима се не лети, али са дубоким осећањима пријатељства. Јасне су ми тешкоће које опкољавају овај простор, свестан сам драме југословенских народа", истакао је Мухика.

Он је изразио наду да ће људи једног дана изаћи из праисторије, а то ће бити онај дан кад рат не буде потребан као средство за рјешавање проблема.

Домаћин Емир Кустурица заједно са предсједником Додиком и Мухиком обишао је Андрићград и штандове у оквиру Сајма књиге.

Додик, Мухика и Кустурица данас у 17.00 часова свечано ће отворити први Сајам књига у Андрићграду.

Култура је трајни залог будућности сваког друштва

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, некадашњи предсједник Уругваја Хосе Мухика и прослављени режисер Емир Кустурица разговарали су данас у Андрићевом институту у Андрићграду о развоју културе и културној сарадњи Уругваја и Српске.
Саговорници су се сагласили да је култура неопходна да би човјек опстао, јер она гради цивилизацију и трајни је залог будућности сваког друштва.

Они су оцијенили да друштво мора да поштује и промовише културне вриједности, те да развој културе треба да буде један од приоритета у напретку сваке земље.

Мухика и Кустурица данас у 17.00 часова свечано ће отворити први Сајам књига у Андрићграду.

На Сајму књига учествоваће 40 излагача на 58 изложбених цјелина - модула, специјално пројектованих за ту прилику.

Уз слоган "Ријечи лете, књиге остају", светковина књиге у Андрићграду потврдиће непролазну вриједност писане ријечи, а уз савремену домаћу и свјетску издавачку продукцију, посјетиоцима ће бити представљен пратећи програм организатора и учесника, који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

Земља почасни гост је Уругвај, држава која ће за вријеме трајања Сајма књига у Андрићграду моћи да представи своју културу и издавачку дјелатност, а личност која ће свакако на посебан начин обиљежити манифестацију Хосе Мухика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана