Додик: Интеграција српског народа - најзначајнији национални циљ Српске

РТРС
Додик: Интеграција српског народа - најзначајнији национални циљ Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је гостујући у емисији Око специјал РТС-а да је најзначајнији национални циљ Републике Српске - интеграција српског народа.

- Република Српска има све елементе државности. Ми можемо да вратимо и надлежности које су нам одузели високи представници, поручио је предсједник Српске.

Додик је истакао да је српски народ грешком стављен у БиХ.

- Стављени смо у БиХ да бисмо тамо тражили модел заједничког живота који  нисмо нашли, додао је Додик.

Поновио је да ће прича о интеграцији српског народа бити актуелна и наредних десет година.

- Свијет је погријешио када је конципирао државе бивше Југославије. Грешка је што је пристао на границе постављене у Титовој Југославији, рекао је Додик и додао да постоји паралелизам када је ријеч о Косову и о Републици Српској.

Додик је нагласио да све што двије стране договоре, међународна заједница треба да уважи.

- Ми то не треба да кријемо и драго нам је што је министар Дачић управо на тај начин дефинисао. То је и сасвим логично јер се у Српској налази преко милион и 100 хиљада Срба, плус 80 до 90 хиљада у Федерацији БиХ. Ипак, битно је и да је национално питање Србије Косово и важно је да се направи та врста градације, рекао је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је Република Српска увијек имала добру сарадњу са руководствима Србије,

- Али од Вучића и ове Владе Србије имамо највећу помоћ. Не само ми у Републици Српској, велика средства из Београда упућена су у Федерацију БиХ, у четири општине у којима живи већи број Срба, каже Додик.

На питање о америчким санкцијама, Додик је рекао да их је добио у чудним околностима и да је то било у вријеме Обамине администрације.

- Неки Трампови људи су ми прије него што су били избори у Америци рекли да би Трампов избор био добар за нас. Тако сам ја и позвао Србе да га подрже и 95 одсто Срба је гласало за њега. Ја ћу га опет подржати када се буде кандидовао за други мандат, додао је Додик.

Говорећи о посјети руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Бањалуци 17. септембра, Додик је изјавио да ће та посјета представљати велики и радостан дан за Републику Српску.

- Русија стоји на позицији међународног права. Ми почињемо да градимо Српско-руски центар. Том чину ће присустовати Лвров који је занитересован да помогне. Центар ће бити у власништув Српске православне цркве, а градиће се по моделу Руске црке, рекао је Додик.

Додик је нагласио да су и Лавров и Путин и сва Русија пријатељи Републике Српске и додао да ће посјета Лаврова сигурно бити прилика за разговор о многим темама

Говорећи о будућности Додик је поручио да ће наредне четири године одредити Републику Српску за наредних 50 година. Он је додао да нема среће на Балкану ако представнике једног народа бира други народ.

На питање о економској ситуацији Додик је истакао да је посљедњих 16 квартала, а чак и у периоду дефлације, Српска биљежи раст. Он је поновио да није против народа у БиХ, нити да је против пројеката у Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана