Данас почиње процес овјере кандидатских листи

Срна
Данас почиње процес овјере кандидатских листи

Сарајево - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас ће разматрати извјештај о извршеним провјерама кандидата и кандидатских листи за учешће на општим изборима 7. октобра и почети процес овјере кандидатских листи које испуњавају законом прописане услове, саопштено је из ЦИК-а.

Политичке субјекте чије кандидатске листе буду имале недостатке, ЦИК ће обавијестити да у року од пет дана отклоне недостатке.

Из ЦИК-а подсјећају да су кандидати дужни да поступе у складу са одредбама Изборног закона БиХ.

Према том закону, судије редовних и уставних судова, тужиоци, правобраниоци, омбудсмани и њихови замјеници, чланови судова/домова/вијећа за људска права, нотари, полицијски службеници, државни службеници, генерални ревизори и замјеници генералног ревизора у институцијама у БиХ и гувернер и вицегувернери Централне банке БиХ, припадници Оружаних снага БиХ, припадници Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, као и дипломатски и конзуларни представници БиХ у иностранству, који имају дипломатски статус у складу с Бечком конвенцијом о дипломатским односима /из 1961. године/, могу се кандидовати за јавну изборну дужност само ако претходно поднесу оставку на тај положај или поступе у складу са законима који регулишу њихов статус.

У саопштењу се наводи да ће, уколико се утврди да лице из наведене законске одредбе није поднијело оставку на положај или није поступило у складу са законом којим се регулше његов статус у периоду од овјере кандидатуре до штампања гласачких листића, ЦИК уклонити име тог лица са овјерених кандидатских листи, а ако се исто утврди након штампања гласачких листића, таквом лицу неће бити додијељен мандат ако га освоји.

У складу са упутством о роковима и редосљеду изборних активности за опште изборе у БиХ који ће бити одржани 7. октобра, ЦИК БиХ ће до 23. августа објавити овјерене кандидатске листе у службеним гласилима и средствима јавног информисања, додаје се у саопштењу. /крај/бм/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана