Цвијановићева у САД: Српска дијаспора гради мостове сарадње

РТРС
Цвијановићева у САД: Српска дијаспора гради мостове сарадње

Предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, у оквиру посјете Сједињеним Државама гдје борави на позив Српске православне цркве и удружења из савезне државе Аризона, присуствовала је у Фениксу Фестивалу хорова из Сјеверне Америке, у организацији Српске православне црквене општине Свети Сава.

Цвијановићева је указала на настојање Републике Српске да развија и унапређује сарадњу са дијаспором, укључујући и Србе из овог дијела Америке, чији представници на различите начине могу да помогну промоцији Српске.


Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић истакла је да је овај догађај био прилика да разговара са истакнутим члановима дијаспоре поријеклом из Републике Српске и Србије и да им пренесе колико је важно да постоји институционална веза између Српске и њеног народа у иностранству. Цвијановићева је нагласила да бројна Српска дијаспора представља значајан ресурс, те да историјска повезаност, заједничка култура и традиција, обавезују да се граде мостови сарадње и на тај начин чува идентитет.

Цвијановићева је подсјетила да је први Форум дијаспоре, који је у фебруару одржан у Бањалуци, значајан корак ка успостављању снажнијих економских, политичких и других веза између Републике Српске и њене дијаспоре. Премијерка Српске посјетила је и Црквену општину Светог Николе у Фениксу гдје је присуствовала завичајној вечери и народном весељу које је окупило неколико стотина људи српске дијаспоре.

Предсједница Владе раније је разговарала о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској са привредницима поријеклом из Феникса који чине Клуб привредника српског поријекла из америчке савезне државе Аризона. У наставку посјете, предвиђено је да Цвијановићева присуствује светој литургији у цркви Светог Саве у Фениксу, те свечаном банкету који у њену част организује ова црквена општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана