Чубриловић, Мативјенко: Вријеме за гашење ОХР-а

Срна
Чубриловић, Мативјенко: Вријеме за гашење ОХР-а
Чубриловић, Мативјенко: Вријеме за гашење ОХР-а

Бањалука - Русија сматра да је вријеме да оде страни протектор и БиХ коначно буде препуштена на управљање својим демократски изабраним лидерима, истакнуто је данас на састанку у Москви предсједника Савјета Федерације Русије Валентине Матвијенко и предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића.

На састанку је истакнуто да Русија поштује Дејтонски споразум и да сматра да је “вријеме да се угаси ОХР”, саопштено је из Народне скупштине Српске. Чубриловић је рекао да Република Српска остаје чврсто опредијељена за поштивање Дејтонског мировног споразума и да ће досљедно заступати Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности БиХ.

Саговорници су разговарали о питањима међупарламентарне сарадње и перспективама развоја билатералних односа.

Чубриловић је говорио о развоју билатералне сарадње, трговинских и економских веза Републике Српске, БиХ и Руске Федерације.

На састанку је било ријечи и о културној сарадњи, те повећању броја студената из Републике Српске на универзитетима у Москви, као и учењу руског језика у школама у Српској.

Предсједник Народне скупштине позвао је Матвијенкову и делегацију Савјета Федерације да посјете Републику Српску.

Матвијенкова је рекла да Русија пажљиво прати догађаје који се одвијају у Републици Српској и да је веома заинтересована за даљу сарадњу, укључујући и ону на парламентарном нивоу.

“Цијенимо пријатељске и конструктивне односе успостављене између наших народа”, рекла је она.

Разговору су присуствовали замјеник предсједавајућег Савјета Федерације Илијас Умаханов, први замјеник предсједавајућег Одбора Савјета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров, члан Одбора Савјета за науку, образовање и културу Алексеј Кондратијев.

Чубриловић у посјети Руској Федерацији борави на позив предсједнице горњег дома Руског парламента Валентине Матвијенко.

У наставаку посјете Русији, Чубриловић би сутра требало да се састане са послаником руске Думе Јевгенијем Примаковим, који је и предсједник организације Руска хуманитарна мисија и предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана