Брђанин: Није било плана за присилно премјештање Муслимана и Хрвата

СРНА
Брђанин: Није било плана за присилно премјештање Муслимана и Хрвата
Брђанин: Није било плана за присилно премјештање Муслимана и Хрвата

Хаг - Радослав Брђанин, који је 1992. био предсједник Кризног штаба Аутономне регије Крајина, негирао је у Хагу, свједочећи у одбрану некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, оптужбу о постојању стратешког плана за присилно премјештање муслимана и Хрвата из Бањалуке и околних општина 1992. године.

Брђанин је изјавио да ово тијело није примало наређења од Караџића и власти са Пала, као и да није био надређен општинским кризним штабовима, који су "одлучивали независно".

Према његовим ријечима, кризни штабови никада нису позивали на присилно премјештање муслимана и Хрвата, већ су били за реципрочну и добровољну размјену, а као доказ навео је чињеницу да је за добровољни одлазак било неопходно да поднесу потврду о имовини коју остављају, како би је власти "привремено обезбиједиле".

Брђанин је додао да се Караџић увијек залагао за поштовање власништва, Женевских конвенција и закона и обичаја ратовања.

"Никакав стратешки план о пресељењу није постојао. Ситуација је налагала да је боље да се људи преселе, него да гину и страдају. Било је на свим странама пресељавања. Не правдам то, али било је неминовно", рекао је Брђанин.

Караџић ће сутра, 19. новембра, извести идућег свједока, преноси Бирн.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана