Бошњаци поново славили турску окупацију

Дарко Момић
Бошњаци поново славили турску окупацију

Бањалука - Код споменика турским шехидима у Доњем Каменграду код Санског Моста и ове године је организована прослава у част побједи турске војске над европским савезницима у бици код Галипоља у Првом свјетском рату.

Прослава коју је и ове године организовала општина Сански Мост одржана је у недјељу у Доњем Каменграду, гдје су на споменик турским шехидима положени вијенци и цвијеће, учене дове и интониране химне БиХ и Турске, а посебно шокантно је што су у прослави учествовали и припадници Оружаних снага БиХ који су испалили почасни плотун. На споменик шехидима цвијеће и вијенце су положили амбасадор Турске у БиХ Халдун Коц, предсједник турске војне мисије у БиХ бригадир Али Танис, замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић, начелник Санског Моста Фарис Хасанбеговић, представници Владе Унско-санског кантона и борачких организација, а обиљежавању 104. годишњице битке код Галипоља присуствовао је велики број грађана Санског Моста, као и припадници турског контингента ЕУФОР-а.

Поред прославе галипољске битке, у оквиру манифестације проучена је дова и на локалитету мусале османског султана Мехмеда Фатиха, послије чега је у градској библиотеци у Санском Мосту одржан програм у оквиру којег су приказани кратки филмови, а ученици основне школе су рецитовали поезију на турском и бошњачком језику.

Историчар и декан Филозофског факултета из Источног Сарајева Драга Мастиловић каже да је неспојиво истовремено користити средњовјековни идентитет житеља Босне и славити оне који су означили крај средњовјековне босанске државе и који су убили посљедњег босанског владара.

- Бошњаци су једини народ на свијету који слави своју окупацију и долазак под власт окупатора. Шта су него окупатори они који домицилном становништву наметну своју вјеру, културу и обичаје - каже Мастиловић.

Политиколог Војислав Савић каже да антисрпска хистерија и шовинистичко дивљање федералних медија све више узимају маха како вријеме пролази, а да се не види никаква санкција од надлежних органа и регулаторних тијела.

- Због скупа у Вишеграду, без било каквих званичних представника, дигли су невиђену хајку и тензију, а због прославе и величања окупатора у Санском Мосту са локалним и федералним делегацијама и амбасадором друге државе нико ни ријечи да проговори. Медијска контаминација, од деведесетих до данас, направила је огроман диспаритет у односу према националним питањима, па су Срби криви чак и за истицање самог свог идентитета, а Бошњацима се све опрашта у БиХ - каже Савић.

У свему томе, наставља он, помажу им српски аутошовинисти који подгријавају атмосферу и потпирују великобошњачке унитаристичке идеје.

Заједничка “хисторија”

Шеф турске војне мисије у БиХ бригадир Али Танис рекао је да се обиљежавањем 104. годишњице побједе на Галипољу цијелом свијету шаље порука да турски народ не може бити поробљен, а Турска подијељена.

- То је дан када су се заједно борили Турци, Бошњаци и војници из још 20 земаља заједничке нам хисторије - рекао је Танис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана