Блокада власти руши све планове

Ведрана Кулага
Блокада власти руши све планове

Сарајево - Заједничке институције на нивоу БиХ увелико приводе крају планове рада за ову годину, који се тичу дневних и дугорочних питања, а упућени упозоравају на то да ништа од тога није сигурно, јер нико не може да каже када ће бити формирана нова власт због условљавања појединих федералних странака.

Једна у низу институција која је припремила прву верзију плана рада за 2019. годину је Служба за заједничке послове институција БиХ, а ријеч је о институцији надлежној махом за услужне дјелатности те вођење евиденција о некретнинама на које права полажу заједничке институције на нивоу БиХ.

Служба је, на основу ранијих одлуке о одобравању куповине, односно набавке објеката за смјештај институција БиХ, донијела одлуку о куповини простора у Мостару, Тузли, Источном Сарајеву и Бањалуци. Програмом вишегодишњих капиталних улагања од 2018. до 2020. године планирана је и набавка објеката за смјештај институција које плаћају закуп у Сарајеву, а с циљем дугорочних уштеда на име закупа. За трајни кров над главом Канцеларије за ревизију институција БиХ, која је одбила први понуђени простор због неусловности просторија, издвојено је укупно пет милиона марака, од чега би наредне године требало да буду утрошена два милиона.

Анексом буџета за 2019. годину планирана су и четири милиона марака за изградњу/набавку објекта у Бањалуци за потребе канцеларија Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, али анекс није одобрен од Министарства финансија и трезора БиХ.

Одлуком о куповини објекта за смјештај институција у Источном Сарајеву су предвиђена укупно три милиона, а надлежни истичу да је у овој години остало да буде исплаћена посљедња транша. У плановима службе је и коначан завршетак вишегодишњег пројектовања зграде и санације те реконструкције крова у згради Предсједништва БиХ, а нови рок за реализацију уговора је друга половина марта ове године.

Упућени у актуелна постизборна дешавања на нивоу БиХ упозоравају да је под знаком питања колико су заправо постојећа руководства у институцијама, али и у Савјету министара БиХ, који је у техничком мандату, релевантна за усвајање нових програма и планова рада, уз опаску да је потребно прекинути са политиком условљавања и држањем земље у блокади, јер се то одражава негативно на све.

Новоизабрани делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић нагласио је да ће се ова ситуација на нивоу БиХ и политика условљавања веома лоше одразити на земљу.

- Није добро условљавати конституисање власти другим темама - закључио је Продановић.

Угоститељство

Служба за заједничке послове институција БиХ надлежна је и за пружање угоститељских услуга, односно за послуживање, организовања пријема, вечера и слично, а на захтјев институција. У првом плану рада истакли су да ће знатна средства улагати и за набавку угоститељске опреме, због већег броја корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана