Бивши високи представници: Хрватска негира избор Комшића и мијеша се политику БиХ

Срна
Бивши високи представници: Хрватска негира избор Комшића и мијеша се политику БиХ

Сарајево - Бивши високи представници у БиХ упозорили су високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини на уплитање Хрватске у политичка дешавања у БиХ, те позвали Европску комисију да што прије објави мишљење о апликацији БиХ за чланство.

Потписници писма Карл Билт, Педи Ешдаун и Кристијан Шварц-Шилинг изразили су забринутост због мијешања Хрватске у унутрашња питања у БиХ које се, како су навели, огледа у недавном покушају хрватске Владе да негира легитимитет избора Жељка Комшића у трочлано Предсједништво БиХ.

Бивши високи представници нагласили су да се одлука Уставног суда БиХ у случају “Љубић” односи на Дом народа Федерације БиХ, а не на избор чланова Предсједништва.

“Погрешно тумачење случаја жЉубићж употребљава се као аргумент против легитимно изабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића. Представници ХДЗ-а из Хрватске заједно с лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем тврде да је избор Комшића био нелегитиман и неуставан. Али, ни Устав БиХ нити Изборни закон БиХ не кажу да чланови Предсједништва морају бити изабрани од 'својих група'“, објаснили су бивши представници међународне заједнице у БиХ.

Они су подсјетили да је Човић био изабран два пута у Предсједништво према тренутним изборним правилима, те да је служио у мандатима између 2002. и 2005. и 2014. и 2018. године.

“Од кључне је важности да се са децембарског састанка Савјета за спољне послове ЕУ пошаље јасна порука политичким странкама у БиХ и онима ван земље који се мијешају у унутрашња питања”, истиче се у писму.

Бивши високи представници сматрају да поруке, које ЕУ треба да пошаље са свог састанка, јесу да свака изборна реформа треба да БиХ направи функционалнијом, а не да врши даље подјеле по етничким принципима, да је формирање власти приоритет број један, да су границе БиХ неповредиве и да Хрватска не би требало да се мијеша у унутрашња питања у БиХ.

“Позивамо Европску комисију да објави мишљење о апликацији БиХ за чланство што прије. Мишљење Комисије требало би да нагласи важност права свих грађана као индивидуа, те подстакне политичаре да раде на побољшању ових права како би био унапријеђен и сам процес приступања ЕУ”, наводи се у писму, пренијела је телевизија “Н1”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана