БиХ враћа залеђени новац из страних банака

Дарко Момић
БиХ враћа залеђени новац из страних банака

Бањалука - Централна банка БиХ (ЦББиХ) у иностраним банкама држи око 300 милиона евра депонованих средстава више него што је обавезна у складу са законом и смјерницама монетарне политике БиХ.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за “Глас Српске” да ће тражити да се том питању посвети дужна пажња и донесу мјере у корист БиХ и свих њених грађана.

- Ми смо до сада имали потпуно неконтролисану монетарну политику и она мора бити враћена у суверенитет БиХ. Ако то не буде урађено, онда нема смисла причати о било каквој држави овдје, јер неко треба да објасни како може функционисати држава која нема монетарни суверенитет - рекао је Додик.

Према тврдњама нашег извора из високих банкарских кругова, први корак у враћању монетарног суверенитета подразумијева измјене Закона о Централној банци БиХ да би било омогућено да се вишак од укупно 2,7 милијарди марака, колико ЦББиХ држи депоновано у иностраним банкама, упумпа у привреду или инфраструктуру у БиХ.

- Једна инострана банка у којој је депонован добар дио од укупно 2,7 милијарди марака Централне банке БиХ кредитирала је изградњу и реконструкцију аутопута у њемачкој покрајини Сјеверна Рајна Вестфалија. То практично значи да се парама из БиХ посредно финансира изградња аутопута у Њемачкој. То је потпуно сулудо, поготово када се зна да се наши аутопутеви граде кредитима из иностранства и да се подижу акцизе да би се ти кредити уредно сервисирали - каже наш саговорник.

Његово мишљење дијели и предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић који отворено каже да то показује да међународна заједница нема добре намјере у БиХ.

- Ми по закону смијемо имати конвертибилних марака онолико колико имамо покрића у еврима, а имамо око 300 милиона евра више. Та средства су депонована у страним банкама, а било би јако добро када бисмо их могли користити за развој привреде и инфраструктурне пројекте, јер онда не бисмо морали узимати кредите и плаћати високе камате - каже Шкребић.

Он додаје да се мора схватити да међународна заједница неће ријешити наше проблеме и да су они који чекају да нам она ријеши проблеме у дебелој заблуди.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да монетарна политика БиХ има и позитивних и негативних страна.

- С једне стране се смањује наш извозни потенцијал и појефтињује наша роба, али кад се присјетимо деведесетих година прошлог вијека и тога шта значи монетарна стабилност, сматрам ипак да је више позитивних ефеката оваквог начина вођења монетарне политике - каже Грабовац.

Што се тиче вишка средстава и чињенице да имамо више депонованих средстава него што је потребно за покриће наше валуте, Грабовац каже да треба озбиљно размислити како мобилисати тај новчани потенцијал.

- Треба узети у обзир да су Инвестиционо-развојна банка РС и цјелокупан наш банкарски сектор преликвидни, тако да је питање шта би се радило са тим евентуално ослобођеним средствима. Ако банке радије и више од обавезне резерве остављају средства у ЦББиХ, питање је онда ко би повукао та ослобођена средства. Не мислим да би било лоше искористити та средства за инвестирање у инфраструктуру, али било би боље да се нађе начин да та средства буду обновљива и да се не потроше једнократно - каже Грабовац.

ЦББиХ без конкретног одговора

 

Према финансијском извјештају Централне банке БиХ, 31. децембра 2017. године активу банке, између осталог, чинило је и 2.698.650.000 КМ депозита код иностраних банака. Из ЦББиХ одбили су да конкретно одговоре на наша питања у којим банкама и по којој каматној стопи су депонована та средства.

- Каматне стопе по којима ЦББиХ инвестира девизне резерве, између осталог и код комерцијалних банака, условљене су монетарном политиком Европске централне банке, макроекономским кретањима у еврозони и другим условима на финансијским тржиштима еврозоне. Према актима на снази, ЦББиХ може инвестирати само у најквалитетније финансијске инструменте, а што се тиче орочених депозита, ради се о депозитима код високорејтингованих банака еврозоне - наведено је у одговору из ЦББиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана