БиХ не мари за заштиту личних података

nezavisne.com
БиХ не мари за заштиту личних података

Сарајево, Бањалука - И поред тога што би могло бити озбиљних проблема због непреузимања европског законодавства у области заштите личних података, институције БиХ, прије свих Савјет министара БиХ, ништа не раде како институције и пословни субјекти из БиХ не би дошли у озбиљне проблеме.

Ово се у суштини наводи у Извјештају о заштити личних података за прошлу годину, а који ће се данас наћи на сједници Уставноправне комисије Представничког дома парламента БиХ.

“Агенција није задовољна ни тренутним стањем ни напретком. До сада је постојао стални напредак. Међутим, у 2017. дошло је до застоја умјесто да се убрзано ради на унапређењу заштите личних података као што је случај са државама чланицама ЕУ и државама које се налазе на путу приближавања ЕУ”, наводи се у извјештају у којем се као и претходних година наглашава да контролори из јавног и приватног сектора углавном нису поштовали релевантне правне прописе које су дужни поштовати у свом раду.

Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података БиХ, каже за “Независне” да ми и сада имамо проблема са заштитом личних података само да то неко неће да види, наводећи примјере да Еуропол и још неке европске агенције константно траже заштиту личних података.

“И сада имамо те проблеме и убудуће неће моћи бити сарадње без адекватне заштите личних података. Поента је да се ојача право на заштиту личних података, обавезе оних који обрађују личне податке, а између осталог и капацитети независних надзорних органа. Ми сада имамо ситуацију да нам три позиције нису попуњене и да немамо никога на приговорима да ради и о каквој ми онда заштити личних података можемо причати”, рекао је Ковачевић.

Иначе, Агенција за заштиту личних података БиХ скоро двије године тражи од Савјета министара БиХ да им се омогући запошљавање с обзиром на то да због одласка и смртних случајева тренутно немају ни 27 запослених колико им је дозвољено законом.

“Приморани смо да смањимо инспекцијске надзоре, обуставимо сарадњу са агенцијема за државну службу, смањимо издавање прекршајних налога. О наведеним проблемима упознали смо предсједавајућег Савјета министара БиХ и његове замјенике, али никада нисмо добили одговор”, наводи се у извјештају и додаје да не прихватају селективан приступ у одобравању додатног запошљавања.

У извјештају се наводи и то да у односу на 2016. годину није ријешен ниједан проблем када је у питању рад Агенције за заштиту личних података те да је у стање са заштитом личних података још лошије.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана