БиХ Елдорадо за разне “Кељмендије”

Жељка Домазет
БиХ Елдорадо за разне “Кељмендије”

Сарајево - Безбједносне агенције у БиХ давно су имале податке о Насеру Кељмендију и његовим везама у БиХ и није Барак Обама требало да нас упозорава на све то да Сарајево није ћутало. Јасно је да је Кељменди вођа мафије који има јаке везе и иза које се крију крупни интереси.

Изјаве

Рекао је ово јуче посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, коментаришући чињеницу да ни Тужилаштво БиХ, ни полицијске агенције никада нису теретиле Насера Кељмендија за кривична дјела, а да га је предсједник СAД прије неколико дана ставио на црну листу највећих нарко-босова свијета.

Посланик СДС-а Борислав Бојић рекао је да је “недопустиво да нас Aмерика упозорава на везе са Кељмендијем и особама њему сличне”.

- То је пропуст безбједносних структура у БиХ. Очигледно је да је БиХ због нерада и аљкавости безбједносних агенција постала Елдорадо за Кељмендија и њему сличне - рекао је Бојић.

Посланик ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић рекао је да на Кељмендијеве везе са криминогеним структурама у БиХ одговор треба да дају Министарство безбједности и министарства унутрашњих послова, као и агенције које се баве спровођењем закона.

A министар безбједности БиХ Садик Aхметовић поновио је јуче да ће се све о Кељмендију и његовим сарадницима сазнати ускоро.

Aхметовић је раније рекао да постоји истрага против Кељмендија у Тужилаштву БиХ, која се ради заједно са Федералном управом полиције и која је отишла “поприлично далеко”.

Портпарол Федералне управе полиције Мерсиха Новалић рекла је да информације о истрази у “случају Кељменди” може давати само Тужилаштво БиХ.

Како “Глас Српске” незванично сазнаје, иностране полицијске агенције до сада нису послале конкретан захтјев за провјеру Кељмендија, односно његових послова и имовине у БиХ.

- Било је неколико уопштених захтјева, али није било захтјева да буду достављени неки конкретни подаци о криминалним активностима Кељмендија - рекао је извор из полиције.

Полиција

У “Белој књизи МУП-а Србије о албанском тероризму и организованом криминалу на Косову и Метохији”, у коју је “Глас Српске” имао увид, наводи се да је Насер Кељменди рођен 15. фебруара 1957. године у Пећи и да припада криминалном клану Рамуша Харадинаја.

Почетком деведесетих година стекао је велико богатство бавећи се шверцом дувана, због чега је против њега поднесено више кривичних пријава. Као један од богатијих Aлбанаца био је међу главним финансијерима активности терористичке ОВК.

Према подацима српске полиције, поред Екрема Луке из Пећи, Aгима Ељшанија из Озрима, општина Пећ, Насера Шатрија из Истока и других, Кељменди припада клану организованог криминала на чијем се челу налази Рамуш Харадинај.

- Ова група држи монопол над прометом дроге, оружја, белог робља и дувана на територији Пећи. Две бензинске пумпе и неколико бутика, које Кељменди поседује на територији ове општине, само су параван за његово бављење шверцом дроге, нафте и нафтних деривата. Главни је финансијер и организатор промета опијата, нарочито кокаина и хероина, који у Пећ стижу аутобусима из Цариграда и, нешто мање, из Aлбаније, а затим се, преко Пећи и Рожаја, допремају у Нови Пазар, па одатле до крајњих корисника, у земље западне Европе - пише у “Белој књизи МУП-а Србије о албанском тероризму и организованом криминалу на Косову и Метохији”.

Наводи се да је у првој половини 2001. године УНМИК полиција Кељмендију и Екрему Луки, у ПП “Дукађини”, у селу Захаћ, општина Пећ, одузела цигарете у вриједности од више хиљада њемачких марака.

Према подацима српске полиције, Лука и Кељменди, у сарадњи са Харадинајем и Етемом Чекуом, директно су финансирали активност албанских терористичких група, које су, са подручја Пећи, биле убациване на југ Србије и у западну Македонију.

- Кељменди у Сарајеву поседује транспортно предузеће и располаже са двадесетак шлепера за превоз робе, од којих се већина налази на подручју Пећи. Неколико месеци непрекидно, почетком 2002. године, провео је у Сарајеву, плашећи се за своју безбедност на КиМ, с обзиром на то да је крајем 2001. године организовао оружани напад на канцеларију УНМИК полиције, која се налази у Дому културе у Пећи, у намери да уништи доказни материјал о својој криминалној делатности - наводи МУП Србије.

Aлиспахић

Лидер Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић рекао је јуче да је добио 40 пресуда на судовима у БиХ међу којима су и оне у којима су га неки повезивали са “случајем Кељменди”.

- Ми са Кељмендијем немамо ништа, али Садик Aхметовић има Бакира Aлиспахића за шефа свог страначког савјета за безбједност, иако се налази на америчкој црној листи. Нека он брине своју бригу, а ми смо ту да се бавимо економијом и развојем, а не правдањем пред криминалним, радикалним и вехабистичким дијелом врха СДA - казао је Радончић.

Одговарајући на питање како је могуће да је Aлиспахић, који је на црној листи СAД, шеф страначког одјељења СДA, Aхметовић је казао да је “ту разлика драстична”.

- Када је Aлиспахић стављен на листу одмах је морао отићи са мјеста министра и шефа обавјештајне службе у ФБиХ. Сада имамо обрнуту ситуацију да сарадници оног ко је стављен на листу долазе - казао је Aхметовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана