Берд: Основана сумња да су пијацу Маркале погодили муслимани

Маријана Миљић
Берд: Основана сумња да су пијацу Маркале погодили муслимани

Хаг - Члан Судског вијећа Хашког трибунала које је првог предсједника РС Радована Караџића осудило на 40 година затвора Мелвил Берд из Тринидада и Тобага навео је у издвојеном мишљењу на дио пресуде који се тиче Сарајева да постоји основана сумња да је минобацачка граната на сарајевску пијацу "Маркале" испаљена са положаја под контролом муслимана.

- Када се узму у обзир сви фактори, сматрам да постоји основана сумња да је минобацачка граната на пијацу "Маркале" у Сарајеву испаљена са стране која је била под контролом муслимана. Под тим околностима, мишљења сам да оптужени мора бити ослобођен ове тачке оптужнице - навео је Берд у издвојеном мишљењу на првостепену пресуду Караџићу.

Вијеће којим је предсједавао О-Гон Квон из Јужне Кореје и у којем је уз Берда био и судије Хауард Морисон из Велике Британије прогласило је Караџића кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и злочине у више општина, али се Морисон и Берд нису у потпуности сагласили са пресудом.

- Већина се сагласила изван сваке разумне сумње да је граната  која је погодила пијацу "Маркале" 5. фебруара 1994. године испаљена са територије под контролом Срба и од стране српских војника. Ја се не слажем са овим налазима - навео је Берд.

Појаснио је да су истражиоци Уједињених нација, који су анализе завршили шест дана након експлозије, утврдили да нема довољно физичких доказа да би се доказало да је једна или друга стране испалила гранату.

- Истражни тим УН-а у ствари говори да постоји оправдана сумња у то да су гранату испалиле српске снаге. Свједок тужилаштва Берко Зечевић је, пак, био мишљења да је граната могла бити испаљена само са позиција Срба. Постојао је јасан и несумњив конфликт у доказима које су представили свједоци тужилаштва. Тај конфликт сеже до саме сржи случаја које је представило Тужилаштво. У оваквој ситуацији става сам да је већина требала ријешити овај конфликт у корист оптуженог - сматра Берд.

Нагласио је да су управо докази тужилаштва показали да су мјерења и процјена угла пада гранате били непоуздани усљед нарушавања кратера. Подвукао је да су постојали различити наводи свједока и о броју пуњења гранате, али да је већина у коначној анализи закључила да је граната имала пуњење веће од једног или два и да је стога стигла са положаја српске стране.

- Ако је граната и испаљена са већим пуњењем, мјесто њеног испаљивања може се одредити једино ако се израчуна прави угао пада, што је према ријечима свих истражилаца који су били на "Маркалама" било немогуће - навео је судија у издвојеном мишљењу.

Берд је истакао да, без улажења у валидност резоновања, свједока, његова забринутост лежи у томе да оптуженом никада није дата прилика да се изјасни о том питању.

- Као резултат тога ово питање није никада у потпуности представљено као спорно, а било би праведно према оптуженом да буде обавијештен о томе и да његово мишљење буде саслушано. Одлука донесена под овим условима била би са недостацима јер нарушава основни принцип правде - истакао је Берд.

Додао је да је већина примијетила да је свједок одбране припадник UNPROFOR-а Мишел Готије рекао да је Армија РБиХ могла користити покретне минобацаче, али да нису били убијеђени да је било могуће да Армија РБиХ пуца на тржницу из мобилног минобацача, а да не буду виђени.

- У овом случају у питању је флагрантна спекулација - наводи Берд.

Нагласио је да је већина у судском вијећу одбила исказ заштићеног свједока KW-586 да је муслиманска страна намјерно гађала "Маркале" да би изазвала међународну осуду Срба уз образложење да му недостаје кредибилитет.

- Већина је утврдила да је тешко да би неко у позицији KW-586 могао имати приступ састанцима тако високог нивоа на којима се расправља о тако осјетљивим стварима. То је велика спекулација јер не постоји ни атом доказа који би подржао овакав закључак. Штавише, свједок је дао објашњење које тужилаштво није могло неутрализовати или му се супротставити. Стога не видим добар разлог да сматрају да свједоку недостаје кредибилитет - истакао је Берд.

Према званичној верзији, коју је дискредитовало више угледних свједока на суђењу Караџићу и генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, минобацачка граната на пијацу "Маркале" у центру Сарајева, испаљена је са српских положаја и убила 68, а ранила 144 особе. Независна комисија утврдила је да не постоје јасни докази ко је одговоран за испаљивање гранате.

Војни положаји

Мелвил Берд је напоменуо да је већина у судском вијећу као доказ да је граната на "Маркале" испаљена са српске стране прихватила то да је Седми батаљон Прве пјешадијске романијске бригаде посједовао минобацаче у подручју Мрковића, а да Армија РБиХ није имала минобацаче у подручју Грдоња.

- Додали су да је свједок Славко Генго, командант Седмог батаљона, свједочио да је Армија РБиХ ватру углавном отварала са подручја барака Јајце и са Кошева, а не из Грдоња. Имам озбиљних потешкоћа да схватим како је овај доказ могао убиједити већину да изван разумне сумње закључе да је граната испаљена са подручја на ком су били Срби - нагласио је Берд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана