АФП: Радован Караџић - човјек са хиљаду лица

Срна
АФП: Радован Караџић - човјек са хиљаду лица

Сарајево - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који је био политичар, психијатар, пјесник, па чак и “исцјелитељ Новог доба”, живио је разнолик живот прије него што га је Хашки трибунал осудио на основу оптужби за ратне злочине, пише АФП пред данашње изрицање другостепене пресуде.

Агенција наводи да Караџић, којег представља као “бившег лидера босанских Срба” и описује као “човјека са хиљаду лица”, данас чека коначну пресуду након што је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора због учешћа у “међуетничком рату у БиХ у којем је погинуло 100.000 људи, а расељено више од два милиона”.

АФП истиче да су о Караџићу подијељена мишљења, те да га непријатељи, међународна заједница, као и Хрвати и Бошњаци у БиХ, оспоравају и сматрају одговорним за ратне злочине, док је за многе Србе “херој који је стао у одбрану свог народа током рата у БиХ од 1992. до 1995. године након распада бивше Југославије, те да је сличан херојима из српске епске поезије који су му били инспирација”.

Агенција подсјећа да је Караџић рођен 1945. године у селу Петница, недалеко од Шавника у Црној Гори, да се 15 година касније преселио у Сарајево, гдје је студирао медицину и упознао своју касније супругу Љиљану.

“За Караџића, који је био бритак пјесник, прича се да је живио боемски живот, да има пријатеље међу муслиманима, да је радио као психијатар фудбалског тима и да није показивао пуно националистичких тенденција”, пише агенција.

Караџићев професионални ментор Исмет Церић каже да бивши предсједник Републике Српске “има хиљаду лица”, те да не живи у стварности.

Агенција подсјећа да је бивши предсједник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић искључио Караџића из мировних преговора у БиХ крајем 1995. године.

АФП наводи да је Караџић након постписивања Дејтонског споразума био принуђен да поднесе оставку усљед притиска међународне заједнице, након чега се крио, а појављивали су се извјештаји о томе да је склониште тада пронашао у православним манастирима у удаљеним дијеловима земље.

Новинска агенција наглашава да је Караџић достигао “скоро митски статус” након што шпијунске службе нису успјеле да га пронађу, те да је касније узео идентитет “духовног љекара” Драгана Дабића, који је био његов алтер его.

“Дабић је одржавао лекције, писао је колумну у једном националном магазину, а Караџићева маска пала је када је 2008. године ухапшен у Београду, након скоро 13 година бјежања”, додаје агенција, уз напомену да је за информацију која ће довести до хапшења Караџића било понуђено пет милиона долара.

Караџићу ће данас у Хагу бити изречена другостепена пресуда.

Првостепеном пресудом он је проглашен кривим по десет тачака оптужније и осуђен на 40 година затвора. Бивши предсједник Републике Српске пресуду је описао као “монструозну”, а сам процес у Хагу као “политичко суђење”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана