Зехофер: Неће ме смијенити канцелар који је то постао захваљујући мени

Танјуг
Зехофер: Неће ме смијенити канцелар који је то постао захваљујући мени

Берлин - Уочи вечерашњег кризног самита ЦДУ и ЦСУ, на којем ће коалициони партнери покушати да пронађу рјешење за кризу поводом миграционе политике, а која пријети влади канцеларке Ангеле Меркел, њемачки министар унутрашњих послова и лидер ЦСУ Хорст Зехофер поново је упутио оштре ријечи на рачун предсједнице њемачке владе.

“Нећу дозволити да ме смијени канцеларка која је то постала само због мене”, рекао је Зехофер за “Зидојче цајтунг”.

Он тиме, како се наводи, указује на знатно бољи изборни резултат ЦСУ у Баварској, у односу на ЦДУ, али и дуготрајне коалиционе преговоре, најприје са либералима и Зеленима, а на крају и са социјалдемократима које је водио заједно са Меркеловом.

Сада каже да се нашао у ситуацији која је за њега незамислива.

“Особа којој само помогао да се нађе у седлу, избацује ме”, наглашава он.

Зехофер је синоћ послије вишечасовне сједнице предсједништва ЦСУ понудио оставку на мјесто страначког лидера као и министра унутрашњих послова због неслагања са канцеларкином мигрантском политиком.

Након тога је ипак пристао да пружи још једну шансу за компромис и разговара са челницима сестринске ЦДУ канцеларке Меркел.

Међутим, у разговору за “Зидојче цајтунг” Зехофер не дјелује много спремно на компромис: “Морао бих да се повинујем, а то не могу”.

Он отворено поставља питање да ли може да настави да са службом “ако се не слаже са основним смјерницама које она представља”.

У вечерашњим разговорима учествоваће канцеларка Меркел, као лидерка ЦДУ, Хорст Зехофер у својству лидера баварске ЦСУ и лидерка Социјалдемократске партије Андреа Налес, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана