За кирију у Њемачкој 1.800 евра мјесечно

Агенције
За кирију у Њемачкој 1.800 евра мјесечно

Берлин - У Њемачкој више од половине људи живи у изнајмљеним становима, што је највећи проценат у Европи, а станарине за све више људи представљају немогућ издатак.

И док је власт немоћна да заустави скок цијена кирија, гњев станара у Њемачкој расте због тога. Овог прољећа су десетине хиљада људи изашле на улице да протестују.

Све је више захтјева да нешто буде учињено, да буде уведено ограничење цијена, да буду одузете некретнине великим фирмама које издају станове како би њихов посао преузела држава.

Према најновијој студији, коју је наручио посланички клуб Љевице у Бундестагу, кирије су у посљедњих пет година повећане за 11,4 одсто.

На првом мјесту је Минхен, гдје изнајмљени метар квадратни стамбене површине кошта готово 18 евра у просјеку - дакле за стан од сто квадрата плаћа се 1.800 евра без режија. Други је Франкфурт са 14,20 евра, а на трећем мјесту је Штутгарт са нешто мање од 14 евра по метру квадратном. У Берлину је тренутно просјечна цијена 6,72 евра по метру квадратном, а најповољнији је Варштајн у Сјеверној Рајни Вестфалији са 4,64 евра по метру квадратном.

“Воновија”, највећи њемачки концерн који издаје станове, има више од 300.000 стамбених јединица. Један од његових циљева је, како каже Сузане Хег, професорка за географско истраживање градова из Франкфурта, да сталним повећањем кирија оствари добит која се пребацује акционарима.

Други важан разлог за стално повећање цијена је повећање потражње, тако да је понуда, нарочито у централним зонама метропола, постала врло оскудна.

- Готово половина свих студената уписаних у једној години у Њемачкој студира у великим градовима - каже Сузане Хег.

Берлински Сенат би ускоро могао да донесе одлуку о забрани повећања свих кирија у наредних пет година. То Странка љевице тражи за читаву Њемачку.

Ограничење висине кирија

Од љета 2015. у Њемачкој је висина кирија ограничена тако да оне при склапању првих уговора о изнајмљивању стана не смију да прекораче “уобичајену вриједност у кварту” за више од десет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана