Возач у Шпанији позитиван на “све могуће дроге”

Агенције
 Возач у Шпанији позитиван на “све могуће дроге”
Возач у Шпанији позитиван на “све могуће дроге”

Полиција на сјеверуистоку Шпаније зауставила је и тестирала возача, након чега је поред алкохола утврђено и да је позитиван на “све могуће дроге које могу да тестирају”.

Наиме, полиција је поред тога што је утврдила 0.6 промила алкохола, код возача утврдила јако висок ниво канабиса, амфетамина / метамфетамина, кокаина и опијата.

Локална полиција је саопштила да им је у градићу Каркастило дојављено да је “неколико људи ушло у возило под утицајем алкохолних пића”.

Возач је добио казну у износу од 1000 евра и шест казнених бодова за алкохол, исту толику казну због кориштења дроге, а аутомобил му је одузет, преноси портал “Euronews”.

И поред овог случаја, број смртних случајева у регији Наваре на сјевероистоку Шпаније је нижи него икад.

Земље ЕУ имају различита правила за понашање према возачима који возе под утицајем дрога. Неки користе тест којим се на лицу мјеста преко пљувачке утврђује стање возача, па ако се утврди присуство наркотика возач шаље у најближу здравствену установу, гдје се раде тестови крви, док је код неких довољно да полицајац посумња на возача и да се шаље на тест крви.

Вожња под утјецајем дрога може довести до затворске казне од двије године или више у неким земљама, док друге, попут Шпаније, не шаљу преступнике у затвор.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана