У Венецуели већ Руси, Иранци и Хезболах

Агенције
У Венецуели већ Руси, Иранци и Хезболах

Вашингтон - Морнарички адмирал Крег Фолер, нови шеф Јужне команде америчке војске задужене за операције у централној и Јужној Америци и на Карибима, изјавио је да САД не би требало да искључе могућност руске војне умијешаности у Венецуели.

У интервјуу за америчке медије Фолер је оцијенио да се Русија понаша као “рањени, ослабљени медвјед” који се бори против демократских интереса у региону.

- Мислим да је са Русијом све могуће. Видјели смо шта су урадили у Сирији и мислим да морамо да будемо спремни за све што би могло да се догоди у будућности - казао је Фолер.

Упитан шта се очекује када је ријеч о ситуацији у Венецуели, за какве се опције спрема Јужна команда америчке војске, Фолер је одговорио да се “концентришу на подршку политичком и дипломатском рјешењу”.

- А, као што се може и очекивати од војног команданта, радимо на томе да обезбиједимо да су амерички грађани, дипломате и имовина безбједни и на то су фокусирани наши напори - рекао је амерички адмирал.

На констатацију новинарке да је државни секретар САД Мајк Помпео изјавио да у Венецуели постоје активне ћелије страних бораца који су ратовали у Сирији, Фолер је поручио да је “дуга, злоћудна рука Ирана свуда широм свијета, а њихов сурогат, либански Хезболах, је на самом крају те руке”.

На питање да ли то значи да они јесу у Венецуели, адмирал је казао да “има апсолутно поштовање према државном секретару”.

- Он има дубока морална увјерења и говори истину - рекао је Фолер.

Резолуција

Русија ће Савјету безбједности УН поднијети свој нацрт резолуције за рјешење кризе у Венецуели, као одговор на амерички приједлог, који предвиђа нове изборе.

- Савјет безбједности позива на рјешење ситуације у Венецуели мирним средствима - наведено је у нацрту руске резолуције, у којој је додато да Савјет безбједности УН подржава све иницијативе чији је циљ постизање политичког рјешења, пренијеле су руске агенције.

Амерички нацрт резолуције предлаже поништавање резултата предсједничких избора у Венецуели из 2018. и одржавање нових избора у тој латиноамеричкој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана