У Паризу и Бечу скупови поводом 20 година од НАТО агресије

Срна
У Паризу и Бечу скупови поводом 20 година од НАТО агресије

Париз, Беч - Савез Срба Француске организовао је данас протестно окупљање на Тргу Трокадеро, у центру Париза, поводом 20 година од НАТО агресије, са кога је указано на огромна материјална разарања и велика страдања цивила.

У говорима, које су одржали предсједник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић и потпредсједник те организације Ромео Милошевић, професор геополитике на Универзитету Версај Алекси Труд, докторант права на Сорбони Душан Гујаничић и француски докторант на Универзитету у Београду Пол Антоан, истакнут је неправедан карактер НАТО агресије, као и херојски отпор српске војске.

Пред више стотина присутних, они су подсјетили и на неке свијетле елеменете и личности у француско-српским односима, и поред велике медијске пропаганде против Србије, као што су хуманитарац Арно Гујон, новинар Жан-Кристоф Буисон, покојни академик и писац Жан Дитур, писац Патрик Бесон, официри Жак Огар и Пјер-Анри Бинел.

На скупу је истакнуто да би тражење од Србије да одустане од Косова било исто као и тражити од Француске да одустане од катедрале у Ремсу или Нотр Даму или долине Лоаре.

Више стотина Срба и Аустријанаца окупило се вечерас и у центру Беча да би одало почаст жртвама НАТО бомбардовања и подсјетило међународну заједницу на злочин који је западна војна алијанса починила нападајући СР Југославију, уз кршење међународног права, пренио је Тањуг.

Помен, у организацији Аустријско-српског покрета солидарности, почео је на тргу испред сједишта предсједника и аустријске Владе, одакле се поворка, кроз улице строгог центра, упутила ка тргу Штефансплац, гдје су Срби током НАТО агресије протестовали 78 дана.

Они су, током шетње, носили пароле против НАТО агресије да би скренули пажњу аустријске јавности на злочин почињен прије 20 година, за који нико није одговарао.

Бројни говорници су, на завршници скупа, указали да је НАТО прекршио међународно право својом интервенцијом, вођеном под плаштом “хуманитарне акције”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана