Тркуља поново тужи “Гугл”, очекује више од 400.000 долара одштете

Срна
Тркуља поново тужи “Гугл”, очекује више од 400.000 долара одштете
Тркуља поново тужи “Гугл”, очекује више од 400.000 долара одштете

Бањалука - Србин из Мелбурна Милорад Тркуља рекао је Срни да му је Високи суд Аустралије, након дуге и тешке правне битке, дао “зелено свјетло” да због објављивања слика које су га неправедно повезивале са озлоглашеним врхом тамошњег криминала тужи интернет гиганта “Гугл” за клевету и увреду части.

Овај држављанин Аустралије, поријеклом из Кукуља код Српца, објашњава да ће, након ове недавне пресуде највише аустралијске судске инстанце, пред Врховним судом у Мелбурну тужити велики “Гугл”.


“Нисам могао тужити жГуглж, јер ме је блокирала ранија пресуда Апелационог суда у корист те компаније. Али, чим се из Српске вратим у Аустралију покренућу то пред Врховним судом”, рекао је Тркуља и поновио да никада у животу није имао везе с људима “с оне стране закона”.

Он каже да за увреду части и клевету од “Гугла” може да по неким процјенама очекује и више од 400.000 долара одштете.

“Моји противници из жГуглаж су све чинили да не успијем доћи до Високог суда. Хтјели су и да спријече да их нико од грађана за увреду части не може тужити у случају да их жГугловж интернет претраживач погрешно и неправедно буде повезао са криминалом, убицама”, наводи Тркуља.

Он каже да ово није само његова, већ побједа за све људе и држављање Аустралије.

“Након пресуде Високог суда мораће да се у Аустралији донесе нови закон који третира питања увреде части. Дакле, сви Аустралијанци моћи ће да туже жГуглж. Такође, ова пресуда ће вјероватно утицати и на то да становници цијелог свијета могу да туже поменуту компанију у случају увреде части”, истиче Тркуља.

Овај Аустралијанац, који за себе каже да је први становник свијета који је тужио “Гугл”, додаје да ту “судовању” неће бити крај, и да ће против те компаније наставити правну борбу.

“Ако на жГугловомж интернет претраживачу укуцате жмелбоурне цриминал ундерњорлд мафиаж, тамо и даље стоје моје двије слике на првим мјестима. Дакле, моје слике су још тамо гдје стоји да сам ја шеф мафије у Аустралији. Тужићу их поново”, најавио је Тркуља.

Он је постао познат широм свијета по својој “давидовској”, успјешној и упорној правној борби против гигантских компанија “Гугл”, “Јаху” и “Мајскросфот”. На основу судских пресуда и нагодби са овим компанијама од 2012. године “инкасирао” је више од милион и по долара, али наглашава да су адвокати “јако скупи”.

Тркуља се деценијама бави хуманитарним радом и естрадом, као естрадни менаџер, а члан је и Српске заједнице у Аустралији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана