Србин преварио бизнисмена за два милиона евра, након пљачке живио на високој нози

blic.rs
Србин преварио бизнисмена за два милиона евра, након пљачке живио на високој нози

Париз - Држављанин Србије ухапшен је у Француској јер је покушао да једном јужнокорејском држављанину у замјену за два милиона евра у битцоину да фалсификоване новчанице.

Наиме, како пише АФП, договор је од почетка звучао сумњиво: у замјену за битвоин вриједан два милиона евра, богати купац би предао еквивалентну суму у готовини у луксузном хотелу на француској ривијери. Продавац, јужнокорејски бизнисмен са компанијом специјализованом за криптовалуту у Сингапуру, ипак је прихватио приједлог и састао се са српским купцем у јулу.

Али, када је трансакција завршена у хотелу у граду Ница, Јужнокорејац је схватио да су новчанице од 500 евра које су му предате били свјеже фотокопирани фалсификати, сазнао је АФП из полицијских извора.

Након што је жртва поднијела кривичну пријаву крајем јула, Србину је полиција 13. августа закуцала на врата. Он је ухапшен у врхунском хотелу у шљаштећем граду Кану, на југу Француске, очигледно живећи на високој нози са луксузним аутомобилом и сатом од 100.000 евра.

Послије појављивања на суду он је задржан у притвору због оптужби за превару и да је био дио мреже организованог криминала, рекао је његов адвокат Жерар Буду у недјељу, и додао да се за његовим саучесником још трага.

Јужнокорејац је изјавио да му је мушкарац у почетку предложио могућу инвестицију у његову компанију. Представљајући се као инвеститор, он га је наговарао да уђе у посао вриједан више од 500.000 евра. Разговор је, умјесто тога, довео до трансакција којом је требало да Јужнокорејац обави трансфер битцоина на страни рачун у замјену за готовину.

Регулатори широм свијета се боре са бумом у криптовалутама попут битцоина, за које је познато да их криминалци користе за трансакције и прање новца.

(блиц)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана