Шенборн: На Блајбургу неће бити мисе

Срна
Шенборн: На Блајбургу неће бити мисе
Шенборн: На Блајбургу неће бити мисе

Беч - Миса на Блајбургу неће бити служена, потврдила је Аустријска бискупска конференција, која напомиње да аустријско јавно мњење скуп на Блајбургу доживљава као фашистички.

Предсједник Аустријске бискупске конференције Кристоф Шенборн наводи да је за Хрвате скуп у Блајбургу - “историја предака”.

Он је, због тога, предложио Хрватској бискупској конференцији да наставе разговор уз комисију историчара, преносе хрватски електронски медији и портали.

“У Аустрији се наводи да је ријеч о фашистичком окупљању, а у Хрватској је то - жисторија предакаж. Ја бих препоручио Хрватској бискупској конференцији и Сабору да покушамо заједно обрадити ту комплексну историју”, поручио је Шенборн.

Он је подсјетио да је Бискупија у Аустрији надлежна за одржавање мисе на Блајбургу и да је одлука била негативна.

Шенборн прецизирао да аустријска црква не може забранити људима да дођу на Блајбург, те да се забрана односи само на мису.

Католичка црква у Корушкој није прихватила да и ове године на Блајбургу буде служена миса за усташе, домобране и друге сараднике нацистичке Њемачке, међу којима су и припадници “Ханџар дивизије”.

Аустријске власти оцјењују да се комеморација на Блајбургу одавно претворила у неонацистички скуп, па су пооштриле казне са усташке симболе и поистовјетиле тај покрет са теористима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана