САД укинуле забрану за Huawei, али привремено и ограничено

klix.ba
САД укинуле забрану за Huawei, али привремено и ограничено

У свијету је настала хистерија током викенда када је саопштено да Google прекида везу с Huaweiјем како би испоштовао нове законе, а дан након спекулација о будућности компаније, америчко министарство за трговину је дало Huaweiју привремену дозволу да задржи своје привремене производе.

Huaweiјева привремена дозвола истиче 19. августа те му дозвољава рад с америчким корпорацијама с циљем пружања подршке актуелним корисницима. Huawei ће моћи наставити пословну везу с Googleом, Интелом, Qualcommом и другим компанија како би понудио софтверске надоградње намијењене постојећем хардверу.

Дозвола која важи 90 дана представља добру вијест и за неке мање регионалне мреже које се ослањају на Huaweiјеву инфраструктуру. Двије америчке регије које су већ осјетиле посљедице забране су рурални дијелови Вијоминга и Орегона, пренио је klix.ba.

Треба рећи да привремена дозвола не значи да је све уреду између Huaweiја и америчке владе, него она само привремено дозвољава кинеској компанији да одржава уређаје које већ има на тржишту. Ово значи да Huawei може нудити безбједносне надоградње за своје електронске уређаје, али неће моћи нудити нови хардвер који се ослања на технологији коју продају или лиценцирају америчке компаније, а ту спада и Андроид.

Ако однос између Huaweiја и САД-а не буде промијењен, рестрикције ће поново бити примјењене у пуном ефекту. Компанија може искористити поменута три мјесеца да заврши развој свог оперативног система те да понуди нови фирмњаре за актуелне уређаје. Надати је се да се овај посљедњи сценариј неће остварити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана