Руски “прометеј” прво свемирско оружје

Глас Српске
Руски “прометеј” прво свемирско оружје

Москва - Рад на новом руском систему противваздушне одбране (ПВО) С-500 у строгој је тајности, али из руске војске најављују да ће то бити прво оружје за дејство из свемира и да ће обарати циљеве на висини од 100 километара.

Руски извори напомињу да ниједан постојећи одбрамбени систем није у стању да погађа мете на толиким висинама, а С-500 биће први на свијету способан за одбрану државе од пријетњи из свемира. “С-500 прометеј” биће опремљен хиперсоничним ракетама смјештеним у лансере које производи концерн “Алмаз Антеј”, а брзина навођене ракете ултрадалеког домета 40Н6, која је дио тог система, износиће око 10.800 километара на час. Главна одлика ове ракете јесте способност да самостално открије циљеве у свемиру и уништи их. Раније су све то обављали повезани радари, али сада ће дио њиховог посла, у случају губитка комуникације са Земљом, вршити саме ракете. При томе ће радарски системи и даље бити допремани за С-500, али ће сваки од њих бити прилагођен за нове задатке.

Поједини радари ће имати задатак да проналазе авионе и хеликоптере, други ће трагати за крстарећим ракетама које лете ка мети, трећи ће лоцирати балистичке ракете на великим висинама, док ће четврти бити специјализовани за тражење мета у свемиру. - Конструктори експериментишу са разним бојевим главама за 40Н6, али резултати још нису објављени - наводе руски извори. Према подацима из отворених извора, “С-500 прометеј” већ сада је у стању да уништава летеће објекте на удаљености до 500 километара, а колики ће бити коначни домет радарске компоненте овог система, као и ракета које ће се наћи у склопу цијелог комплекса, и даље је војна тајна.

Главна разлика између С-500 и свих других ПВО јесте способност овог система да види и обара мете у пречнику око себе. Његов конкурент, оличен у америчком систему “МИМ-104 патриот”, ради само у “предетерминираном смјеру”, под углом од 180 степени. Уз то, за размјештање лансера “патриот” и њихово пребацивање у борбени поредак потребно је око пола сата. Међутим, издвојити толико времена једноставно је немогуће када стижу ракете, и то брзином која премашује неколико хиљада километара на час.

Коначно, максимални домет америчког система је 200 километара, док максимални домет С-400 превазилази ту дистанцу, а С-500 ће ту границу још више помјерити. (Агенције) Тензије изнад Балтика Руски ловци пресрели су јуче амерички стратешки бомбардер Б-52 изнад неутралних вода Балтичког мора близу границе Русије, саопштило је Министарство одбране те земље. У саопштењу Кремља истиче се да прелети америчких стратешких бомбардера Б-52 близу граница Русије стварају тензије у региону.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да такве акције САД не воде јачању атмосфере безбједности и стабилности у региону који се директно наслања на границе Русије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана