Полиција не може да забрани долазак миграната

Агенције
Полиција не може да забрани долазак миграната

Бихаћ - Министарство унутрашњих послова УСК нема законска овлаштења да проводи политику насилног ограничавања кретања нити забрану уласка таквих лица на територију Унско-санског кантона.

Ово стоји у одговору МУП-а УСК на захтјев кантоналних власти да полиција насилно спречава долазак миграната на ове просторе.

У саопћењу се наводи како је МУП УСК прије неколико дана примио овакав допис од премијера УСК Хусеина Рошића, којим је затражено да полиција на свим улазним тачкама у овај кантон врши пуну контролу превозних средстава којима се врши транспорт илегалних миграната, да се свим таквим возилима забрани улазак на територију овог кантона те да се таква возила враћају на њихова полазна одредишта. Наводи се како се Законом о странцима регулише прихват странаца и њихово стављање под надзор те јасно дефинише државна надлежност и органи који су носиоци таквих радњи.

Даље се наводи како би се свако строже ограничење или кретање на подручју УСК морало регулисати искључиво промјенама или допунама важећих законских прописа. Из полиције наглашавају да од почетка пристизања странаца подузимају све оперативно-тактичке мјере и радње у складу с важећим законским прописима како би што више ублажили посљедице мигрантске кризе, а сви они странци који се не придржавају закона и других прописа Босне и Херцеговине били адекватно сакционисани.

Подсјећамо, премијер УСК је у протекли петак имао радни састанак с представницима градова и опћина УСК и том приликом је затражено да полиција зауставља сваки аутобус на улазу у овај кантон те да се таква возила, уколико се установи да су у њима мигранти, враћају на мјеста одакле су кренули. На овом састанку је такођер закључено да се Вијећу министара БиХ да рок до 10. аугуста да одреди локацију за будући прихватни центар за мигранте.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана