Откривен лијек против ХИВ-а

Глас Српске
Откривен лијек против ХИВ-а

Хонгконг - Научници Института за АИДС Универзитета у Хонгконгу објавили су да су можда пронашли “функционални лијек” против ХИВ-а, вируса који узрокује АИДС.

Ријеч је о новом антитијелу које би се могло користити и за превенцију и за лијечење те опаке болести.

Истраживање које је водио професор Чен Зивеи спроведено је у тренутку када је Кина суочена са ширењем епидемије АИДС-а међу високоризичним групама.

Готово 850.000 људи у Кини је, према подацима АИДС Дата Хуба Уједињених нација, заражено ХИВ-ом. ХИВ слаби имунолошки систем, због чега су заражени јако осјетљиви на инфекције и болести.

Ченово откриће, које је тестирано на мишевима, показује да ново антитијело може помоћи у контролисању вируса и елиминацији заражених ћелија.

Антитијело ће моћи да лијечи све варијанте ХИВ-а, што је новина, рекао је Чен, будући да не постоји јединствена вакцина за лијечење свих варијанти ХИВ-а.

- Наше новооткривено биспецифично антитијело дјелује против свих њих и у томе је велика разлика - рекао је он, преноси Хина.

Чен каже да се под “функционалним лијеком” подразумијева да су количине вируса у тијелу толико ниске да се он не може детектовати све док људи узимају ињекције антитијела, можда свака три мјесеца или рјеђе.

Откриће кинеских научника објављено је у “Часопису за клиничка истраживања”, једном од водећих свјетских часописа за биомедицину.

Људи заражени ХИВ-ом могу да држе вирус под контролом антиретровирусним лијековима, који спречавају да вирус зарази нове ћелије.

Међутим, они морају да се узимају свакодневно и они не елиминишу заражене ћелије из тијела. Вирус, дакле, и даље постоји и може да се врати ако се терапија прекине.

Ново антитијело имаће знатно дужи полувијек од постојећих лијекова и могло би да се даје на свака три мјесеца, рекао је Зивеи.

Клиничка испитивања

Премда су резултати обећавајући, директор невладине хуманитарне организације “АИДС концерн” из Хонгконга Ендрју Чидги сматра да то не значи да ће лијек ускоро бити доступан широким масама, јер су власти споре.

Чен и његови сарадници желе да изведу клиничка испитивања лијека и очекују да ће им за то требати три до пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана