Ново руско оружје изазива халуцинације, заслепљује непријатеља, а није смртоносно

Спутњик
Ново руско оружје изазива халуцинације, заслепљује непријатеља, а није смртоносно

​Руска морнарица добила је ново моћно оружје, које је по својим перформансама неупоредиво са постојећим.

Холдинг “Роселектроника”, који улази у састав државне корпорације “Ростех”, потврдио је да је почео да снабдјева руску морнарицу визуелно-оптичким станицама за ометање “5П-42 Филин”, који је у стању да привремено заслијепи непријатељске војнике, због чега промашују циљеве, и да изазове халуцинације и нагон за повраћање код противника.

Тренутно је тим оружјем опремљена фрегата “Адмирал Касатонов”, која је тренутно у фази тестирања, а такође и фрегата “Адмирал Горшков”. Таква опрема бића инсталирана и на још два брода пројекта 22350.

Нове станице функционишу тако што у условима слабије видљивости и ноћу стварају сметњу системима за оптичко праћење и људском оку захваљујући испуштању нискофреквентних таласа.

Током тестирања, добровољци су јуришним пушкама, снајперским пушкама и митраљезима гађали циљеве заштићене новим оружјем и удаљене око два километра. Они су имали проблема с нишањењем, јер „нису могли да виде мету”.

Сваки пети добровољац је рекао да има халуцинације, а око половина добровољаца је навело да су дезоријентисани, да им се повраћа и врти у глави.

Према тврдњама произвођача, “Филин” такође “ефикасно ограничава” ефикасност система за ноћно осматрање, ласерских сензора удаљености, па чак и система за одређивање позиције противтенковских ракета удаљених до пет километара.

Руски војни експерти оцењују да “5П-42 Филин” може да буде одличан додатак средствима које се користе у електронском ратовању, а који су коришћени у Сирији.

Вјерује се да “5П-42 Филин” може да ојача одбрамбену способност Русије, јер се те станице могу користити за сузбијање оних који организују провокације у водама Руске Федерације.

Експерти претпостављају да је ријеч о станицама кратког домета, па оцјењују да би то ново оружје у случају непредвиђених околности, када се руским ратним бродовима приближе страни бродови са намером да изазову провокације, могло да одигра велику улогу.

Сада ће заслепљивање провокатора бити довољно за његово обуздавање и приморавање да поступа у складу са законима пловидбе.

Иначе, фрегате пројекта 22350, које ће бити опремљене новим оружјем, имају депласман од по 4.500 тона, а наоружање им се састоји од 130-милиметарског артиљеријског оруђа “Армат”, противбродских ракета “Оникс” и “Калибар НКЕ”, као и противавионског ракетног система “Полимент-Редут”.

Прошлог лета Андрејевска застава је била подигнута на главном броду те серије — фрегати “Адмирал Горшков”. То је први брод “Сјеверне флоте” наоружан крстарећим ракетама “Калибар”.

Такође је планирано да се “Адмирал Касатонов”, након што прође тестирање, прикључи “Сјеверној флоти”, као и друга два брода пројекта 22350 — “Адмирал Головко” и “Адмирал Исаков”. Ти бродови ће чувати северне и пацифичке границе Русије.

Ти бродови су први велики површински бродови изграђени у Русији након распада СССР-а. Приликом њиховог стварања су сабрана и успјешно примјењена сва најновија достигнућа и искуства домаћих бродоградитеља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана